OVO NEMA NI VERSKU NI POLITIČKU KONOTACIJU Ministar Gašić u Priboju povodom ubistva mladića

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023, 18:53

"OVO NEMA NI VERSKU NI POLITIČKU KONOTACIJU" Ministar Gašić u Priboju povodom ubistva mladića

''U jednom vrlo teškom trenutku za Republiku Srbiju zbog svih nemilih događaja koji su zadesili našu zemlju u prethodnom periodu, pa tako i ovaj događaj u Priboju doveo je do uznemirenosti u narodu'', rekao je danas nakon sastanka u Priboju ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić

- Najviše rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova imalo je upravo sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i političkim strankama, zbog ovog nemilog događaja koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je izvršio, nažalost policajac. Ono što je zajednički imenitelj svega, jeste da ovo nema ni versku ni političku konotaciju, već je nemili događaj koji je rezultirao odlaskom jednog mladog i dobrog čoveka - rekao je Gašić.

- 'Ministarstvo izvršava sve radnje i mere kako bi izvršilac bio izveden pravdi. Sve naše organizacione jedinicu su od prvog momenta aktivno uključene. Uhapšeni su svi pomagači lica koje je izvršilo zločin, i tu nema pardona ni prema kome ko pomaže ljudima koji izvrše bilo koje krivično delo - istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Prema njegovim rečima ono što je poražavajuće, jeste da pripadnik ministarstva unutrašnjih poslova i kada je na dužnosti i van nje, mora da bude jednako posvećen očuvanju bezbednosti svih građana i ne sme sebi da dozvoli ovako krivično delo.

Predsednik Opštine Priboj Lazar Rvović zahvalio se na današnjoj poseti ministru i njegovim saradnicima.

- Na sastanku smo otvorili niz tema, i nama to znači kao maloj sredini. Složili smo se svi da zločin nije nacionalno i verski motivisan i očekujemo da što pre počinioc bude uhapšen. Meni je žao kada je Priboj po ovim vestima prisutan u medijima, umesto da govorimo o investicijama koje će ove godine biti rekordne. Svi znamo da je Priboj primer dobrih međunacionalnih odnosa, ali ne možete izolovati i uticati na različite portale i novinare koji su motivisani iz dugih razloga, da šire određene dezinformacije i unose negativnu energiju u jednu dobru i pristojnu sredinu - rekao je Rvović.

Prof. dr Rejhan Kurtović državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i potpredsednik SPP istakao je da se u Priboju u ovom trenutku podjednako teško osećaju pripadnici bošnjačkog i srpskog naroda i da niko ne želi da ovaj nemili događaj naruši dobre međunacionalne odnose između Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.

- Danas su predstavnici političkih stranaka u Priboju pokazali visok nivo svesti i su spremni da daju doprinos u smirivanju situacije. Složni su u tome da treba da se osude i kazne svi izgredi i negativne stvari koje su se dešavale i koje se na žalost i dalje dešavaju. Dolazak ministar Gašića sa celim policijskim vrhom, od direktora policije, do načelnika UKP – a i načelnika PU Prijepolje ohrabruje, kao i stavljanje svih policijskih kapaciteta na raspolaganje u rasvetljivanju ovog krivičnog dela i hapšenju ubice. Želimo da poručimo da zločin nema svoju naciju, veru kao i ne treba generalizovati stvari i podvoditi celokupnu policiju pod ovaj negativni događaj - poručio je Kurtović.

On je istakao da su svi složni u želji da pokažu visok nivo svesti kada je u pitanju očuvanje međunacionalnih odnosa, ali isto tako i visoku odlučnost da se suzbije svaki vid kriminilateta na ovom prostoru.

'- Jedan mladi život niko ne može vratiti i to je teška situacija kako za porodicu poginulog tako i za celo društvo, međutim iz ovog događaja moramo izvući konkretne pouke, da učinimo sve što je do nas da zlo koje živi u pojedincima u određenom društvu mora biti kažnjeno, sankcionisano i da zajedno kao društvo i ljudi koji živimo na ovim prostorima damo sve od sebe da se takvi pojedinci kazne, da se osude njihova ponašanja i da se ne dozvoli da se bilo ko ponaša na takav način - rekao je Kurtović.

On je naglasio da je Priboj je multinacionalna sredina i apelovao na većinsko srpsko stanovništvo da pokaže veći nivo senzibiliteta prema pripadnicima bošnjačkog naroda, da se zajednički rešavaju određeni problemi i to na nivoima poštovanja, tolerancije i suživota uz kulturu dijaloga i poštovanja različitosti.

- Mi smo kao politički akteri koji deluju na ovim prostorima spremni da damo sve od sebe ali zahtevamo i od svih nadležnih državnih instanci da svi oni koji narušavaju dobre međunacionalne odnose, čine određena krivična dela, podrivaju versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost budu procesuirani i adekvatno kažnjeni, jer nije dovoljno da identifikujemo određene stvari, da kažemo da znamo da to postoji, važno je da i tužilački i pravosudni organi sprovedu postupak do kraja i da sva lica koja su u prethodnom periodu učinila određena krivična dela ili dovela do destabilizacije ovog prostora budu adekvatno kažnjena - kazao je Kurtović.

On je izrazio očekivanje da će ubica što pre biti priveden licu pravde i da će biti izrečena najteža sankcija, ali isto tako da će i njegovi pomagači prilikom bekstva biti adekvatno kažnjeni.

Kurtović je istakao da Bošnjaci u Republici Srbiji veruju u institucije sistema pre svega jer je više puta svojim odnosom i boravkom na ovim prostorima predsednik Aleksandar Vučić pokazao koliko mu je stalo da se Bošnjaci u Sandžaku osećaju kao integralni deo ove države i budu ravnopravni građani, o čemu govore i velike investicije u Priboju, Sjenici, Novom Pazaru i drugim gradovima u kojima Bošnjaci žive.

Predsednik Opštinskog odbora Sandžačko demokratske partije u Priboju dr Jasminko Toskić složio se da je zajednički zaključak sastanka da ovaj tragični događaj, surovo ubistvo, nije bilo etnički motivisano

- Sa tim smo svi saglasni kao i dobar deo građana Priboja sa kojima sam ja bio u kontaktu. Ono što nam je ministar Gašić danas prezentovao da je MUP angažovao sve jedinice za pronalazak počinioca i rasvetljavanju kompletnog dela. Nadamo se skorom razrešenju. Ono što smo mi u Sandžačko demokratskoj partije u Priboju tražili jeste da se pojača prisustvo Bošnjaka u organima MUP-a čisto radi pojačanja osećaja sigurnosti u Priboju - kazao je dr Toskić.

Predsednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja za Priboj Fahrudin Alagić se takođe složio da incdent koji se desio, gde je mlad čovek izgubio život, nije nacionalno motivisana.

- Naravno podignute su određene tenzije koje su doprineli razni portali sa raznim pisanjima često netačnim navodima. Mi u Priboju znamo kako ćemo reagovati i kako da se uzavrele strasti smire i povrati mirnoća u svakodnevni život. Mi živimo jednim normalnim životom, komunikacija između Srba i Bošnjake je normalni, sa više nego dobrim odnosima. Ovaj događaj ne sme to da poremeti - rekao je Alagić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.