OVO NE ZABORAVITE AKO KREĆETE NA LETOVANJE! Pogledajte koje je uslove nužno ispuniti i putujte spokojni

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Maj.2022, 23:19

OVO NE ZABORAVITE AKO KREĆETE NA LETOVANJE! Pogledajte koje je uslove nužno ispuniti i putujte spokojni

Bliži se sezona godišnjih odmora

Pandemija jenjava, mere se ublažavaju, a sa njima i uslovi za ulazak u određene zemlje.

Ukoliko razmišljate kuda na letovanje, u nastavku saznajte šta vam je i da li je vam je potrebno nešto od dokumenata:

Grčka: Državljani Republike Srbije mogu bez ikakvih ograničenja da uđu i tranzitiraju kroz Republiku Grčku. Srbi mogu bez kovid testa u Grčku na more.

Hrvatska: Od 1. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su ukinute sve epidemiološke mere vezane za ulazak srpskih turista u Hrvatsku te oni mogu da uđu bez ikakvih ograničenja.

Crna Gora: I u Crnu Goru možemo da uđemo bez ikakvih uslova.

Albanija: Albanija je uz Mađarsku jedina zemlja koja maltene tokom čitave pandemije nije uvodila nikakva ograničenja za srpske državljane.

Egipat: Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Za lica koja nisu vakcinisana potreban je negativan PCR test sa QR kodom ili antigenski PCR test ne stariji od 72 sata pre dolaska u egipatske luke ulaska, sa izuzetkom dece mlađe od 12 godina. Lica koja su potpuno vakcinisana mogu ući u Egipat sa sertifikatom o potpunoj vakcinaciji protiv kovida 19, stoji na sajtu Minstarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Tunis: Državljani Srbije koji su vakcinisani (minimum dve doze) mogu da uđu u Tunis uz sertifikat o vakcinaciji. Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan test: ili PCR (ne stariji od 48 sati) ili antigenski (ne stariji od 24 časa). Na aerodromu se po nasumičnom uzorku radi brzi antigenski test, a ukoliko se pokaže da je osoba pozitivna, obavezna je samoizolacija u trajanju od 5 dana. Svi putnici su u obavezi da pokažu popunjen formular.

Italija: Srpski turisti mogu da uđu u Italiju uz neki od sledećih dokumenata: zeleni serfitikat (priznaju se vakcine Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Novavaks, a u slučaju buster doze prve dve mogu da budu Sputnjik i Sinofarm, ali treća mora da bude jedna od gore navedenih vakcina priznatih u EU, sertifikat o preležanoj bolesti, negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, negativnog antigenskog testa, ne starije od 48 sati.

Bugarska: Srbi mogu da uđu u Bugarsku bez ikakvih ograničenja.

Kipar: Državljani Republike Srbije koji su vakcinisani kao i putnici koji su preležali kovid 19, mogu da putuju na Kipar bez obaveznog prethodnog testiranja, ukoliko poseduju EU digitalni sertifikat ili ekvivalentni sertifikat o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, izdat od nadležnih treće zemlje ili validan sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa treće zemlje, pod uslovom da su primili sve doze koje Republika Kipar propisuje. Putnici od 18 godina i stariji treba da imaju primljene sve tri doze vakcine, tj. i tzv. buster dozu ako je prošlo više od 9 meseci od datuma primanja druge doze (za manje od 9 meseci prihvataju se i dve doze), dok se mlađi od 18 godina smatraju potpuno vakcinisanim sa primljene dve doze bez roka važenja poslednje doze. Putnici koji nisu vakcinisani i koji ne poseduju sertifikat o preležanoj bolesti mogu putovati na Kipar ukoliko imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test, ne stariji od 24 sata. Osobe mlađe od 12 godina nisu u obavezi da prikažu odgovarajući sertifikat niti da se testiraju pre polaska na Kipar. Svi putnici koji dolaze u Republiku Kipar podležu nasumičnom testiranju po dolasku na kiparski aerodrom, o svom trošku.

Turska - Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata: sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana, negativan PCR test ne stariji od 72sata, negativan antigenski test ne stariji od 48 sati, potvrdu o preležanom KOVID ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa. Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u Republiku Tursku. Priča se da će u narednom periodu biti doneta odluka prema kojoj će se u Tursku moći putovati samo sa ličnom kartom.

Bosna i Hercegovina: Srpski državljani u Bosnu i Hercegovinu mogu da uđu bez ikakvih uslova.

Španija: Državljani Republike Srbije stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova: Poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU i SZO; Poseduju potvrdu o preležanoj bolesti ne stariju od 180 dana od dana uzimanja uzoraka. Osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (mlađi od 12 godina ne podležu ograničenjima); Svi koji ulaze u Španiju moraju da poseduju QR kod koji može da se dobije preko stranice www.spth.gob.es.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.