OVO NE SMETE ZANEMARITI: 4 glavne potrebe za ispunjen život i ravnotežu

Izvor: Kurir, 12.Maj.2015, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO NE SMETE ZANEMARITI: 4 glavne potrebe za ispunjen život i ravnotežu

Svi znamo da bez zadovoljenja osnovnih potreba poput hrane i skloništa ne možemo da preživimo. No, ako vam u životu prevladava dosada, nezadovoljstvo, osećaj da vam se dani samo beskonačno ponavljaju bez razlike - možda ste zanemarili potrebu za učenjem, za slobodom, za važnošću...

Život je složen, raznolik i imamo potrebu da ga iskusimo na različite načine, ali često se događa da uđemo u kolotečinu i život nam postane dosadan. U srednjim godinama većina nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << se posveti rešavanju egzistencijalnih briga i roditeljstvu pa druge potrebe i želje stavljamo u drugi plan.

Ipak, moramo da pazimo da nas ti prioriteti suviše ne istroše jer se takvi "potrošeni" na kraju nećemo moći dovoljno dobro posvetiti ni roditeljstvu, a ni poslu.

Ono što nas "puni" upravo je posvećivanje drugim važnim aspektima života koji nam neće direktno doneti novac i koji nisu vezani za roditeljstvo. Ispunjen život je moguće voditi jedino ako vodimo računa o širokoj lepezi svojih psiholoških i emotivnih potreba. Američki psihijatar Vilijam Gleser, začetnik realitetne terapije i teorije izbora, osim temeljne potrebe za preživljavanjem, navodi još četiri psihološke potrebe:

potrebu za pripadanjem, povezivanjem, za ljubavlju

potrebu za moći, važnošću, kompetencijom

potrebu za slobodom, autonomijom

potrebu za zabavom, učenjem

Sve četiri psihološke potrebe su izuzetno važne, a nezadovoljstvo, dosada i osećaj ispraznosti su vrlo često posledica dugotrajnog zanemarivanja jedne ili više njih.

Odnosi su važan deo našeg postojanja. Još pre rođenja, u majčinom stomaku bili smo u odnosu s majkom, posle smo kroz odnose učili o svetu, a ono što nam je najviše trebalo je osećaj povezanosti i pripadnosti, osećaj da predstavljamo važan deo celine zvane porodica.

Ta potreba za pripadnošću, povezivanjem i ljubavlju traje čitavog života i navikavanje na lošu vezu ili na otuđenost od ljudi znatno osiromašuje unutrašnji život i ograničava nas u izražavanju i življenju sebe.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.