OVO NE SMETE DA ZANEMARITE: Homocistein razara srce

Izvor: Kurir, 07.Feb.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO NE SMETE DA ZANEMARITE: Homocistein razara srce

Osobe koje imaju predispozicije za homocisteinemiju su oni skloni depresiji, nesanici, oni koji stalno osećaju umor, svakog dana jedu crveno meso...

O jedinjenju homocistein priča se već godinama, ali je tek nedavno označeno kao vodeći uzročnik nastajanja srčanih i moždanih udara. Spec. dr Ana Gifing objašnjava da njegovo nakupljanje u telu izaziva oštećenje krvnih sudova, a vremenom dolazi do pojave zapaljenskog procesa.

- To potom dovodi do napada slobodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << radikala i oksidacije lošeg LDL holesterola. On se lepi na oštećenom mestu dovodeći do suženja krvnog suda, a kasnije do infarkta ili moždanog udara. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika - ističe ona i naglašava da većina laboratorija daje referentne vrednosti s gornjom granicom od 10 do 12 mikromola po litru homocisteina, čak 16 ili i 20 za osobe starije od 60 godina, ali britanski naučnik Patrik Holford striktno kaže da je patološka svaka vrednost viša od šest.

- Osim podataka o kardiovaskularnim oboljenjima u porodici, osobe koje imaju predispozicije za homocisteinemiju su oni skloni depresiji, nesanici, oni koji stalno osećaju umor, svakog dana jedu crveno meso, piju više od tri jedinice alkoholnog pića, pušači, vegeterijanci, skloni prehladama, oni koji piju više od tri šolje kafe dnevno - ističe doktorka i kaže da je kod povišenih vrednosti neophodno odrediti terapiju pojedinim vitaminima, pre svega vitamina grupe B.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.