OVO JE UZROK EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Oglasio se predsednik Libana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2020, 00:03

OVO JE UZROK EKSPLOZIJE U BEJRUTU: Oglasio se predsednik Libana!

Oprez zbog ovog đubriva u SAD vlada još od 1995. godine

Libanski predsednik Mišel Aun objavio je da 2.750 tona amonijum nitrata ostavljenog bez nadzora u skladištu punih šest godina uzrok tragedije u Bejrutu.

Amonijum-nitrat poznat je svim poljoprivrednicima kao - đubrivo koje se stavlja na njive. Sva nitratna jedinjenja su sama po sebi eksplozivna.

Kalijum-nitrat, koji je hemijski blizak amonijum-nitratu, predstavlja osnovnu komponentu baruta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Takozvani privredni eksplozivi prave se na bazi amonijum-nitrata, gde se dodaju ugljena prašina i malo dizel-goriva.

Norveški terorista Bering Brejvik upravo je amonijum nitrat upotrebio za bombaški napad na sedište vladine zgrade u Oslu.

, kada je Timori Mekvej, prilikom bombaškog napada na zgradu federalne vlade u Oklahoma Sitiju, upotrebio 4.000 funti amonijum-nitrata, kako bi razneo to zdanje, usmrtivši 166 ljudi.

Amerikanci su čak pripremili "program bezbednosti za amonijum-nitrat", jedno od najrasprostranjenijih đubriva na svetu, zahtevajući od onih koji kupuju, prodaju ili transportuju najmanje 25 funti ove hemikalije na teritoriju SAD da se registruju kod vlade, kako bi se moglo videti da li su na listama terorista.

"Bombe od đubriva" često se koriste i u Iraku za napade na snage bezbednosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Liban: 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo u luci Bejruta

Izvor: Beta, 05.Avg.2020

Uskladištenih 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u utorak u luci Bejruta, prouzrokujući neviđenu smrt i štetu u glavnom gradu Libana, objavio je premijer Hassan Diab."Neprihvatljivo je da se tovar amonijum nitrata, procenjen na 2.750 tona, šest godina nalazi u skladištu, bez ikakvog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.