OVO JE REVOLUCIONARNO Prvi pacijent primio VAKCINU PROTIV RAKA, evo koje bi tumore mogla da leči

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2024, 21:06

"OVO JE REVOLUCIONARNO" Prvi pacijent primio VAKCINU PROTIV RAKA, evo koje bi tumore mogla da leči

Doktorka Кajl Holen iz kompanije "Moderne" navodi da su istraživači uzbuđeni zbog ranih rezultata.

Muškarac (81) sa neizlečivim rakom kože postao je prva osoba koja je dobila eksperimentalnu dozu vakcine protiv raka, a koju je razvila kompanija "Moderna".

- Učešće mi daje osećaj doprinosa nečemu što može pomoći mnogim ljudima - izjavio je.

Ubrizgani genetski RNK materijal oponaša markere pronađene na ćelijama raka, i pomaže organizmu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se bori protiv njih. Ovaj sistem radi na sličan način kao borba protiv pandemije.

Doktor David Pinato i njegov tim na "Imperial College NHS Trust" u Londonu testiraju da li je vakcina dovoljno bezbedna za trogodišnje globalno ispitivanje. Pinato se nada da će prvo moći da leči rak kože i pluća, a zatim i druge solidne tumore poput raka creva ili dojke.

- Istraživanje je u ranoj fazi, ali to nas približava terapijama koje su potencijalno manje toksične i preciznije - izjavio je Pinato.

- Zaista smo uzbuđeni zbog ranih rezultata i nadamo se da će ovo doneti novo doba lečenja raka - izjavila je doktorka Kajl Holen.

Profesor Peter Džonson, direktor NHS za rak, rekao je da bi vakcine protiv raka mogle biti revolucionarne.

- Očekujemo da ćemo videti hiljade pacijenata koji će učestvovati u ispitivanjima ove vrste u narednih nekoliko godina - naveo je.

Ispitivanje će trajati tri godine i regrutovati pacijente širom sveta.

Srbija Danas/The Sun/Preneo: P.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.