OVO JE PRAVA ISTINA O RAKU Saznajte zasto ga neko dobije a neko ne

Izvor: medio.rs, 05.Jan.2015, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO JE PRAVA ISTINA O RAKU Saznajte zasto ga neko dobije a neko ne

Ne dajte se zavarati kojekavim pričama o tome da su za to što je neko oboleo od tumora krivi geni ili kojekakve kancerogene materije. Ništa od svega toga nije tačno, a iznenadiće vas šta jeste

Verovali ili ne, kad su maligne bolesti u pitanju, naše telo je lutrija! Jednostavno, nema veze kako živite, kako se hranite ili šta radite – ako nemate sreće, to vam je to, dobićete rak.

Iako su godinama su naučnici tvrdili da su fizička neaktivnost, pušenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << alkohol, loša ishrana ili geni glavni uzroci tumora, najnovija ispitivanja opovrgla su sve. Pokazalo se da oni koji su dobili tumor jednostavno – nisu imali sreće!

Istraživanja ukazuju da dve trećine tumora nastaje zbog potpuno slučajne i nasumične mutacije ćelija prilikom deobe, koja je potpuno van ljudske kontrole.

Dakle, čovek može da živi zdravo, redovno vežba i da se pravilno hrani, što je dobro da se smanje neki drugi zdravstveni rizici, ali nije nikakva garancija da neće dobiti rak.

Istražena je 31. vrsta tumora i pokazalo se da je samo devet povezano sa DNK i stilom života, a uzrok ostalih nije imao veze sa tim. Američki naučnici tvrde da je neke vrste raka nemoguće sprečiti, pa bi trebalo više raditi na ranom otkrivanju bolesti da bi se ona u prvom stadijumu mogla izlečiti.

- Kada znamo da se dve trećine tipova tumora pojavljuju zbog neobjašnjive mutacije DNK tokom deobe ćelija, onda je malo toga što možemo učiniti da sprečimo bolest – poručuju stručnjaci.

Ipak, ta tvrdnja ne važi za rak pluća i rak kože, čiji uzroci zaista imaju veze sa lošim životnim navikama, odnoso pušenjem i preteranom izlaganju UV zracima, bilo sunčanjem, bilo u solarijumu.

Sve u svemu, nek nam je sa srećom!

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.