OVO JE POTPUNO NOVI NIVO STRAHA: Pogledajte kako Šolcu dostavljaju dokumenta, ogromna PANIKA zbog ruskih špijuna u Nemačkoj (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2024, 23:01

OVO JE POTPUNO NOVI NIVO STRAHA: Pogledajte kako Šolcu dostavljaju dokumenta, ogromna PANIKA zbog ruskih špijuna u Nemačkoj (VIDEO)

Nemački kancelar Olaf Šolc odustao je od planova za postepeno ukidanje sistema pneumatskih cevi iz 19. veka koji su se koristili za prenos poverljivih dokumenata u njegovu kancelariju, pošto se pokazao kao ključno sredstvo u izbegavanju ruskih špijuna.

Decenijama se berlinska kancelarija oslanjala na cevi koje koriste komprimovani vazduh za prenos papirnih dokumenata između 36 lokacija u različitim odeljenjima.

Sistem je trebalo da bude ugašen do >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2025. godine, ali zvaničnici veruju da je rizik od presretanja elektronskih i digitalnih dokumenata u nekim slučajevima pokazao da staromodna tehnologija ostaje najbolja opcija.

- Dokumenti su najčešće hitne transakcije koje se ne mogu proslediti elektronskim putem ili kućnom kurirskom službom, na primer zato što su predmet tajnosti ili moraju biti potpisane samo u originalima - objasnio je portparol nemačke vlade.

Lična cev Olafa Šolca označena je sa "1", dok se sa kabinetom može kontaktirati ubacivanjem dokumenata u cev "2", preneo je nemački Špigl.

Odluku da se sistem zadrži prvi je izvestio list Suddeutsche Zeitung, koji je istakao zabrinutost zbog povećane ruske špijunaže od početka rata u Ukrajinu.

Aparat i dalje intenzivno koriste najviši državni zvaničnici, sa prosečno hiljadu dokumenata koji se šalju kroz cevi mesečno. Trošak od 15 hiljada evra godišnje za vođenje sistema je takođe relativno jeftin u poređenju sa njegovim prednostima protiv špijunaže.

Nemačka je poznata po tome što zadržava zastarelu tehnologiju u vladinim organizacijama i odeljenjima, kao što su faks mašine, koje su često i dalje sastavni deo evidencije i komunikacije. Pneumatske cevi su, tvrde oni, redak primer gde se jednostavna analogna tehnologija može pokazati boljom za nacionalnu bezbednost.

U Britaniji, obaveštajna i bezbednosna organizacija GCHK takođe se oslanjala na pneumatske cevi u svojim kancelarijama u Čeltenhemu za prenos poverljivih dokumenata do 1980-ih. Sistem je uštedeo osoblju 10 minuta hoda kroz kompleks, a u jednom slučaju, britanski obaveštajac ih je iskoristio 1950-ih da pošalje ponudu za brak svojoj devojci, analitičarki koja je takođe radila za tu organizaciju.

Nemačka je posebno zabrinuta zbog čuvanja državne tajne nakon prošlogodišnjeg skandala u koji je umešan nemački agent koji je navodno radio kao špijun za Rusiju. Karsten Linke, viši agent BND-a, nemačkog ekvivalenta vojnoj obaveštajnoj službi MI6, optužen je za veleizdaju jer je prosleđivao poverljiva dokumenta Moskvi.

On negira sve optužbe za koje bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

Srbija Danas/Jutarnji list

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.