Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Nov.2023, 15:38

"OVO JE POKUŠAJ ZATIRANJA SVIH TRAGOVA SRPSKOG POSTOJANJA" Oglasila se Kancelarija za KiM povodom pomeranja spomenika srpskim vojnicima!

Kancelarija za KiM napominje da će u saradnji sa eparhijom raško-prizrenskom iskoristiti sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto.

Uklanjanje i pomeranje spomen ploče srpskim vojnicima palim u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini, pokušaj je zatiranja svih tragova srpskog postojanja na KiM i brutalnog prekrajanja istorije, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prenosi Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Online.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, o tom anticivilizacijskom činu obavestili su misiju OEBS i ostale međunarodne misije koje deliju na prostoru KiM, zahtevajući konkretne odgovore i odgovornost počinilaca tog vandalskog akta.

Takođe, napominju da će u saradnji sa eparhijom raško-prizrenskom iskoristiti sve pravne mehanizme i mogućnosti da se ploča vrati na svoje mesto.

- Posebno zabrinjava činjenica da je do uklanjanja ploče srpskim stradalnicima sa vidnog mesta došlo pred očima, a prema svedočenjima sveštenika, stranih predstavnika na Kosovu i Metohiji, što otvara pitanje da li Priština u svojoj politici skrnavljenja, negiranja i zatiranja svega srpskog ima zapravo odrešene ruke da tako postupa - navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, Prištini smetaju kako živi, tako i stradali Srbi na KiM.

- Nakon preoravanja srpskih kostiju u Kosovskoj Mitrovici, skrnavljenja, paljenja, rušenja srpskih grobova i spomen obeležja, jasno je da Prištini smetaju kako živi tako i stradali Srbi koji su svoj život dali za mir i slobodu na ovim prostorima, svetle ideale koji za Aljbina Kurtija i njegove sledbenike nemaju nikakvu vrednost - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Navodi se da slavnu i herojsku prošlost srpskog naroda na prostoru Kosova niko, nikada neće moći da izbriše.

- Jer je naša je obaveza da čuvamo spomen na naše pretke koji su dali ono najvrednije, svoj život kako bi budući naraštaji živeli u boljem svetu - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.