OVO JE NAJTOPLIJI JUL U PROTEKLIH 120.000 GODINA: Zastrašujuće je! A to je samo početak.

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 18:58

OVO JE NAJTOPLIJI JUL U PROTEKLIH 120.000 GODINA: "Zastrašujuće je! A to je samo početak."

Naučnici tvrde da živimo u najtoplijem periodu u istoriji čovečanstva.

Usred velikih toplotnih talasa, praktično je izvesno da će jul ove godine biti najtopliji ikada zabeležen mesec u svetu, od kada se vrše takva merenja, navode naučnici.

Prema analizi nemačkog Univerziteta u Lajpcigu, koja je danas objavljena, utvrđeno je da će u julu 2023. biti oboreni toplotni rekordi jer se predviđa da će prosečna temperatura u ovom mesecu na globalnom nivou >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti oko 1,5 stepeni Celzijusa iznad one iz predindustrijskog perioda.

Ovaj jul će biti najmanje za 0,2 stepena Celzijusa topliji nego jul 2019, koji je bio najtopliji u proteklih 174 godina merenja na osnovu podataka Evropske unije, prenosi Rojters.

Era globalnog zagrevanja je okončana a došla je era globalnog ključanja, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija nakon što su naučnici potvrdili da je jul na putu da postane najtopliji mesec u svetu ikad.

- Klimatske promene su ovde. Zastrašujuće je. A ovo je samo početak. I dalje je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni (u odnosu na predindustrijski nivo) i izbeći najgore od klimatskih promena. Ali samo uz dramatičnu, neposrednu klimatsku akciju – rekao je Gutereš za britanske medije.

Stalni rast prosečnih globalnih temperature, izazvan zagađenjem koje zadržava sunčevu svetlost i deluje kao staklena bašta oko Zemlje, pogoršao je vremenske ekstreme.

- Potreba za smanjenjem gasova koji stvaraju efekat staklene bašte hitnija je nego ikada pre. Klimatska akcija nije luksuz već potreba – rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Pojedini naučnici veruju da bi jul ove godine mogao biti najtopliji mesec u proteklih 120.000 godina, dodaju britanski mediji.

Razlika između tekućeg i jula 2019. je "toliko suštinska da već sada sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da to će biti najtopliji jul", rekao je klimatolog iz Lajpciga Karsten Haustajn.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.