OVO JE GORE OD NAJGOREG SCENARIJA KOJI SAM MOGLA DA OSMISLIM Doktorka iz Hitne pomoći primila najužasniji poziv u svojoj karijeri

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Maj.2023, 19:09

"OVO JE GORE OD NAJGOREG SCENARIJA KOJI SAM MOGLA DA OSMISLIM" Doktorka iz Hitne pomoći primila najužasniji poziv u svojoj karijeri

Šok je bio prisutan kod celokupnog osoblja.

Doktorka, Ivana Stefanović, iz Hitne pomoći u sredu, 3. maja, primila je najgori poziv u svojoj karijeri. Kako je priznala, čak ni najgori scenariji za koje se spremala nisu mogli da se uporede sa onim što je tog dana doživela.

Vest o pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" stigla joj je upravo od ćerke, koja se nalazila u učionici pored koje je Kosta Kecmanović (13) izvršio svoj krvavi pir.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Mene je dete pozvalo iz učionice koja je bila do te učionice i tražila da pošaljemo ekipu, nastavnica joj je rekla da zove iako je neko pre toga predao poziv - ispričala je dr Stefanović.

Još na sastanku, koji se tog dana malo odužio saznali su za pucnjavu, ali su, kako kaže, mislili da je reč o lažnoj dojavi bombe.

- Krenuli smo prema kol-centru da vidimo da li je poziv već primljen, bio je primljen, upućene su tri ekipe. Razmišljala sam gde mi je dete, kako da odem po njega, u narednih 20 sekundi smo dobili stravičnu vest da ima najmanje desetoro teško povređenih i krenula sam sa prvom ekipom koja je bila planirana da ide, tako da sam na lice mesta stigla kao četvrta ekipa - rekla je doktorka Stefanović.

Stefanovićeva kaže da se, u međuvremenu, čula sa detetom koje su nastavnici izveli na drugi deo škole i znala je da je bezbedna.

- Koliko god su te vesti bile strašne, nisu mogle da nas pripreme na ono što ćemo tamo zateći. Mislila sam da ću kolegama pomoći u previjanju nekih lakše povređenih, smirivanju situacije i pošla sam što znam te profesore i ako mogu nekako da se nađem, a onda smo zatekli to što smo zatekli. Tada morate da se zaledite, da biste mogli da profesionalno obavljate svoj posao i mi smo to uradili - ispričala je dr Ivana Stefanović.

Ona je rekla da je važno da samo u tom trenutku nema emocija i da se ne izgubi glava, da se razmišlja o onome što možete da uradite.

- Niko nas ne priprema za masovne nesreće na fakultetu, ali mi u Hitnoj pomoći imamo simulacioni centar i ja sam mislila da su svi scenariji koje sam smislila najgori mogući i kad se desi nešto, da će se kolega snaći, jer je najgore već video. Ovo je gore od najgoreg scenarija koje sam ja mogla da osmislim, jer radim u našem edukacionom centru. Kada to vežbate stalno onda u trenutku, koliko god da je strašno što se desi, ne razmišljate strašno je, nego šta je to što ja mogu da uradim i kreće mehanizam - naglasila je dr Stefanović za RTS.

Neke njene kolege nisu više bile u stanju da rade, dok su drugi insistirali da nastave da rade, kako ne bi razmišljali o onome što se desilo.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.