OVO JE BIO NAJHLADNIJI GRAD JUTROS U SRBIJI, TEMPERATURA ISPOD NULE! Poznati meteorolog nema dobre vesti - sutra nam stiže NOVA OPASNOST

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 17:14

OVO JE BIO NAJHLADNIJI GRAD JUTROS U SRBIJI, TEMPERATURA ISPOD NULE! Poznati meteorolog nema dobre vesti - sutra nam stiže NOVA OPASNOST

Biće neophodna adekvatna mera zaštite.

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je vrlo hladno, a u mnogim predelima temperatura je opala na i ispod 0°C, uz mraz. Još hladnije je bilo na planinama.

Najhladnije je jutros bilo na Kopaoniku sa -5°C, dok je Sjenica merila -2°C, a Zlatibor -1°C.

U nižim predelima najhladnije je bila Požega sa -1°C, a Kruševac, Ćuprija i Leskovac bili su najhladniji gradovi sa 0°C. Smederevska Palanka, Sremska Mitrovica, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kikinda i Vranje merili su 1°C, a Kragujevc, Niš i Valjevo 2°C.

Još hladnije bilo je jutros pri tlu, uz temperature na 5 cm iznad tla uglavnom ispod 0°C.

Najtopliji su jutros bili Sombor sa 4°C, Beograd sa 5°C i Negotin sa 8°C, ali čak su i ove temperature znatno ispod proseka za sam kraj aprila.

Dakle, prizemni mraz jutros je zabeležen u mnogim predelima Srbije, dok je mraz na 2 metra iznad tla zabeležen u delovima južne, centralne i jugoistočne Srbije, a naročito na zapadu Srbije, kao i u svim brdsko-planinskim predelima.

Nakon vrlo hladnog jutra, iako se očekuju duži sunčani periodi. Maksimalna temperatura biće od 13 do 17°C, u Beogradu oko 15°C.

Nažalost, Srbija će i u petak ujutro biti na udaru mraza. S obzirom na to da se u noći iznad četvrtka i petka očekuje vedro i tiho i bez vetra, uz povišen vazdušni pritisak, uslovi će biti idealni za veće izračivanje, odnosno hlađenje vazduha, pa se širom Srbije u petak ujutro očekuje mraz pri tlu, ali u delovima južne, jugoistočne, centralne i zapadne Srbije i na 2 metra.

Minimalna jutarnja temperatura u većem delu zemlje biće u petak ujutro od -2 do 2°C, na planinama i na Pešteru i niže, a na severu i istoku Srbije i u Beogradu do 4°C.

Zbog još jednog vrlo hladnog jutra i opasnosti od kasnog prolećnog mraza i u noći ka petku i u petak ujutro biće neophodna adekvatna mera zaštite, zbog opasnosti po poljoprivredne i ratarske kulture.

Ovogodišnji april zasigurnno će ostaviti traga na poljoprivredne i ratarske kulture, što zbog snega u više navrata, to i zbog vrlo niskih temperatura i mraza.

Dobra vest je da već od sutra tokom dana slede prave prolećne temperature, uz vrednosti oko 20°C, a od subote će značajno otopliti i jutra, uz minimalne temperature vauduha oko 10°C.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.