OVO JE BILA KOBNA GREŠKA Reči stručnjaka šokirale svet: Možda je podmornica TITAN bila oštećena i pre nego što je zaronila (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 07:08

"OVO JE BILA KOBNA GREŠKA" Reči stručnjaka šokirale svet: Možda je podmornica TITAN bila oštećena i pre nego što je zaronila (FOTO)

Novi detalji u vezi potonule podmornice.

Ekspert je sugerisao da je podmornica Titan mogla biti oštećena kada je izvučena sa matičnog broda na mestu zaranjanja.

Podmornica Titan kompanije "Oušengejt" je imala za cilj da zaroni do olupine Titanika kada je pretrpela "katastrofalnu imploziju" koja je rezultirala smrću svih pet ljudi koji su se nalazili u njoj.

To su bili izvršni direktor "Oušengejta" Stokton Raš, francuski ronilac >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pol-Anri Nargelet, otac i sin Šahzada i Sulejman Davud i britanski milijarder Hemiš Harding.

Podmornica je napravljena od ugljeničnih vlakana, što je izazvalo zabrinutost među stručnjacima, a neki su čak komentarisali eksperimentalnu prirodu letelice pre nego što je doživela fatalnu imploziju.

Štaviše, oblik podmornice je takođe izazvao zabrinutost, a neki sugerišu da je odluka da se napravi obliku pilule, a ne tradicionalnije sfere, zasnovana na broju putnika koji se mogu prevesti, a ne na bezbednosti.

Sada je jedan stručnjak sugerisao da je podmornica možda pretrpela neku štetu na uzburkanom moru dok je vučena iz platforme matičnog broda do mesta ronjenja.

Titan nije imao određeni matični brod, što znači da ga je iznajmljeni čamac po imenu Polar Princ odveo do mesta ronjenja iz Njufaundlenda.

Jedan od prethodnih putnika u plovilici bio je urednik Travel Vikli-a Arni Vajsman, koji je plovio Titanom u maju.

- Mislio sam da se podmornica i platforma prilično grubo tretiraju. Na kraju užeta koje je povezivalo krmu broda sa platformom, videli smo da su prednji deo platforme i podmornica bili pod vodom - rekao je.

Takođe je tvrdio da je, kada je preneo svoju zabrinutost Rašu, dobio odgovor: "Pa šta? Zašto je to problem?"

Otkako je podmornica uništena, mnoge zabrinutosti su izašle na videlo, one oko izgradnje eksperimentalne podmornice od ugljeničnih vlakana.

Džasper Grejam-Džouns, vanredni profesor mašinstva i pomorskog inženjerstva na Univerzitetu Plimut, rekao je za Miror: "Da, kompoziti su izuzetno čvrsti. Ali imamo problema sa činjenicom da su kompozitori bili od drugih materijala. Dalje, trup Titana debljine deset centimetara bio je podvrgnut stalnom naprezanju tokom dvadesetak prethodnih zarona".

Stručnjaci su takođe izrazili zabrinutost zbog toga što Titan nikada nije bio pregledan od strane nezavisnog tela za testiranje.

"Oušengejt" je do sada odbijao da komentariše katastrofu, a njihova veb stranica je uklonjena i zamenjena porukom koja kaže - Oušengejt Ekspedišens je suspendovala sva istraživanja i komercijalne operacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.