OVO ĆE VOJNIKE UČINITI NEVIDLJIVIM! Ruska kompanija napravila PRAVU revoluciju: EVO o čemu je reč

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2024, 10:02

OVO ĆE VOJNIKE UČINITI NEVIDLJIVIM! Ruska kompanija napravila PRAVU revoluciju: EVO o čemu je reč

Stručnjaci iz "Hajder iks" su nakon složenih i dugotrajnih eksperimenata uspeli da stvore kamuflažu koja ne samo da sakriva toplotni odraz, već i zamagljuje konture siluete

Nakon pokretanja Specijalne vojne operacije vojnoindustrijski kompleks Ruske Federacije znatno je povećao stopu proizvodnje, a u procesu snabdevanja vojske savremenom, odnosno modernizovanom opremom uključile su se i mnoge privatne kompanije.

Jedna od njih je i "Hajder iks", čija je primarna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delatnost proizvodnja kamuflažne opreme, a njeni zvaničnici su za TASS izjavili da je u toku razvoj maskrinog odela za sakrivanje od termovizijskih nišana. Kako se navodi, u pitanju je odelo koje razbija i zamagljuje siluetu vojnika, pri čijoj izradi se koriste dosadašnja iskustva sa fronta, a nakon početka proizvodnje biće isporučena trupama u Severnom vojnom okrugu ruske vojske.

- U pitanju je isključivo ruska tehnologija, koja se zasniva na oblaganju tkanine specijalnim materijalima. Odelo će funkcionisati po principu održavanja temperature okruženja, tj. sprečavanju da se toplota sa čoveka prenese na tkaninu. Na taj način će se obezbediti efikasno sredstvo za sakrivanje ruskih vojnika od neprijateljskih termovizijskih nišana - saopštila je kompanija za TASS.

Sve prethodno napravljene kamuflaže samo su delimično uspevale da zaštite borce od toplotnog zračenja, pomoću kog se mogu uočiti tokom noći. Razlog za to je što se silueta čoveka uvek ističe u odnosu na njegovu okolinu, pogotovo prilikom kretanja i zato se jasno može identifikovati kao "neprirodni objekat" u okruženju.

Stručnjaci iz "Hajder iks" su nakon složenih i dugotrajnih eksperimenata ipak uspeli da stvore kamuflažu koja ne samo da sakriva toplotni odraz, već i zamagljuje konture siluete.

"Ispitivanje karakteristika novog odela je u toku, a u planu je da se testovi završe do kraja Januara", dodaju iz kompanije i napominju da se stariji modeli maskirne opreme već nalaze u upotrebi ruskih specijalnih jedinica.

Pored postizanja što većeg stepena "nevidljivosti", zaposleni su radili i na smanjivanju težine odela budući da savremena oprema teži od 40 do 70 kilograma. Zato je ukupna težina odela 350 grama, a zbog laganog materijala koji "diše" obezbeđena je prirodna termoregulacija. Kada se ne nosi na sebi, odelo je moguće spakovati u džep.

Takođe, dizajn dozvoljava i da se koriste različiti kamuflažni elementi u zavisnosti od terena, pa se odelo može prilagoditi urbanim, peščanim ili šumskim oblastima. Još jedna od prednosti koju navodi kompanija jeste i cena koja je "deset puta niža u odnosu na strane ekvivalente", jer se čitav krug proizvodnje odvija u Rusiji.

(Srbija Danas/RT Balkan)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.