Izvor: B92, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OVK nas prinudio da odemo"

Hag -- Na suđenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom, danas je govorila zaštićena svedokinja S-58.

Ona je izjavila da je OVK u proleće 1998. njenu porodicu dva puta prisilio da napusti kuće u selima Ponoševac i Junik. S-58, koja je romske nacionalnosti, ispričala je da je sa dve kćeri i svekrom do početka maja 1998. živela u selu Ponoševac, ali da su zatim došli Albanci i naredili im da odu.

"Rekli su mi: Vi ste sa Srbima, vaša snaja radi sa Srbima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << morate da odete", kazala je svedokinja.

Ona je rekla da je zatim sa decom otišla u Junik kod snaje, koja je bila u državnoj službi, ali da se i u tom selu posle dve-tri nedelje zapucalo.

"Jednog dana, dok smo ujutro pili kafu, pucali su na kuću, jedan metak je ušao kroz prozor i zario se u zid... Muškarci u uniformama OVK ušli su i rekli nam da moramo da idemo, zato što je moja snaja ubila neke ljude", posvedočila je S-58.

Svedokinja S-58 potvrdila je iskaz svoje snaje da je nju i njenog oca zatim kod lokalnog mlina maltretirao pripadnik OVK Aslan Ljuljumi. Ona, međutim, nije mogla da kaže da li je njena snaja, kako je tvrdila, morala da skine odeću sa sebe.

"Ja sam vikala da to ne rade, a oni su rekli: 'Sve vas treba pobiti, jer ste sa Srbima. Snaji su rekli: 'Ti radiš za Srbe, treba te ubiti'", posvedočila je S-58

Ona je izjavila i da su pripadnici OVK pokušali da siluju njenu drugu snaju, ali da je ona to sprečila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.