Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OVK mi ubio oca kod Dečana"

Hag -- Stanimir Radošević izjavio na suđenju Haradinaju da mu je OVK u aprilu 1998. zarobio i ubio oca u okolini Dečana.

Svedok optužbe je opisao i kako su ga pripadnici OVK prebili i ispitivali u selu Glođani, gde je, prema optužnici, bio Haradinajev štab, pošto su ga, zajedno sa majkom i prijateljem, zaustavili na putu.

Svedok je rekao da je 23. aprila 1998. sa majkom i prijateljem Novakom Stijovićem krenuo iz Dečana u rodno selo Dašinovac, ali da su ih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na putu zaustavili pripadnici OVK.

"Tražili su oružje i zapretili da će nas ubiti ako nađu... Kad nisu našli, rekli su nam da nemamo šta da tražimo više u našem selu, da je sada njihovo...", kazao je Radošević.

Pripadnici OVK zatim su ih, prema rečima svedoka, poveli prema Glođanima, a usput su njega i prijatelja teško pretukli kundacima oružja i šutirajući ih, kad bi pali.

Radošević je ispričao da ih je u kući u Glođanima jedan zapovednik OVK ispitivao da li imaju oružje i gde je policija. "Rekao sam da moj otac ima dve lovačke puške, a on mi je dao sat vremena da odem u Dašinovac i donesem puške i zapretio da će mi ubiti majku i prijatelja, ako ne donesem", izjavio je svedok.

Pošto su ga pustili, otišao je u svoje selo i ocu ispričao šta se desilo. Otac mu je dao jednu pušku i uputio ga da OVK kaže da po drugu pušku mora u Dečane. "Otac mi je rekao i da će tokom noći pokušati da se izvuče iz sela", dodao je Radošević.

On je posvedočio da je zatim krenuo u Dečane i da je pušku usput dao istim pripadnicima OVK koji su ga zaustavili i prvi put. U Dečanima je policiji prijavio šta se desilo, a zatim mu je ukazana medicinska pomoć.

"Dok sam davao izjavu policiji, rekli su mi da je jedan policajac na putu ka Dečanima kod sela Prilep naišao na moju majku i prijatelja Novaka i dovezao ih", kazao je Radošević.

Prema njegovim rečima, sutradan je čuo da mu je otac zarobljen i verovatno ubijen u napadu OVK na njihovu porodičnu kuću u selu Dašinovac.

"Početkom maja je i Radio Priština javio da je moj otac ubijen sa još jednim čovekom i da su tela pored puta...U septembru su policajci tela i našli nedaleko od naše kuće", kazao je svedok.

Radošević je precizirao da mu je jedan komšija Albanac ispričao da je video kako pripadnici OVK odvode njegovog oca u Glođane i da je pokušao da ga zaštiti, ali je dobio batine zato što "štiti Srbe".

Haradinaj, u vreme koje obuhvata optužnica vođa OVK u okolini Dečana, zajedno sa Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen je za zločine nad Srbima, Romima i Albancima od marta do avgusta 1998. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.