Izvor: B92, 07.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OVK iseljavala Albance"

Hag -- Penzionisani pukovnik VJ Momir Stojanović izjavio da je OVK 1998-1999. organizovala iseljavanje albanskog stanovništva.

"Teroristički sastavi su iseljavali žene i decu, ostajali u selima i utvrđivali se...To je razlog preseljavanja stanovništva", kazao je svedok Stojanović, pozivajući se na dokumente bezbednosnih organa VJ iz vremena kada je bio načelnik za bezbednost Prištinskog korpusa.

Stojanović je rekao i da su u OVK već 1998. ratovali plaćenici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Saudijske Arabije, Jemena i drugih zemalja, kao i da je protiv svih počinilaca zločina nad Albancima iz redova VJ pokrenut krivični postupak.

Pukovnik Stojanović je kao "potpuno netačnu" odbacio tvrdnju svedoka optužbe, bivšeg kapetana VJ Nika Peraja da je 1999. na sastanku sa oficirima MUP-a Srbije rekao da "treba ubiti bar 100 Albanaca" u znak odmazde za ubistvo policajaca Milutina Prašćevića.

Svedok je negirao i istinitost iskaza svedoka optužbe Lakića Đorovića, koji je za vreme rata nakratko bio vojni tužilac u Prištini, da su organi bezbednosti Prištinskog korpusa sprečavali podizanje optužnica protiv počinilaca zločina.

Pukovnik Stojanović svedočio je u odbranu Vladimira Lazarevića, tadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa, koji je optužen za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine.

Zajedno sa Lazarevićem, za zločine nad kosovskim Albancima 1999. optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.