OVDE SE ZVECKA ORUŽJEM: Žarišta na kojima može izbiti VELIKI SVETSKI sukob 2024. godine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Dec.2023, 15:44

OVDE SE ZVECKA ORUŽJEM: Žarišta na kojima može izbiti VELIKI SVETSKI sukob 2024. godine!

Nekoliko potencijalnih nastavaka i započinjanja ratova.

Rat u Ukrajini i napad Hamasa na Izrael nam pokazuju da postoji potencijal za sukobe u svetu, na nekoliko žarišnih tačaka.

Kinesko more i tajvan - status konflikta pogoršava se

Kina sve više koristi PLA za održavanje vojnih vežbi u južnom kineskom moru, i oko teritorijalnih voda i granica sa Indonezijom, Filipinima, Tajvanom, Vijetnamom i Malezijom. To dovodi do pomeranja američke flote >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nosača aviona do kineskih teritorijalnih voda. Teritorijalni sporovi sa pomenutim državama su najčešće zbog nenaseljenih ostrva, koja su bogata resursima, gde Kina tumači međunarodno pravo kako njoj odgovara, i Peking ih smatra svojom zonom ekonomskog interesa.

Venecuela i Gvajana - mogućnost sukoba

Venecuela je 1998. godine dobila oficira venecuelanske vojske za Predsednika, Huga Čaveza. Venecuela poseduje naftne rezerve, koje je koristila za preraspodelu bogatstva, kako bi smanjila bogatstvo za 15 odsto. Najveći problem koji je doveo do problema u Venecueli je bila korupcija, pa je državna naftna kompanija PDVSA, žila kucavica cele ekonomije, gde su upravljanje vršili politički postavljeni funkcioneri, koji nisu bili dovoljno stručni, dovedena do lošeg finansijskog stanja.

NIje vršena diverzifikaciju privrede, već su zasnivali privredu na izvozu nafte, gde je skok finansiranja privrede sa 71% na 98%, u periodu od 1998. do 2013. godine. Usled toga je 2014, sa padom cene barela nafte, došlo do kraha venecuelanske privrede.

Nakon Čavezove smrti, na mesto predsednika je došao Nikolas Maduro, koji je trenutno u svom drugom mandatu.

Ove godine, u Venecueli je održan referendum na temu da li je regija Esekuiba bogata naftom, u susednoj Gvajani, deo Venecuele, gde se velika većina glasača, sa relativno niskom izlaznošću, izjasnila da smatraju da je to deo Venecuele. Lokalno stanovništvo Esekuibe smatra sebe Gvajancima. Ovaj referendum Gvajana smatra najavom aneksije dela teritorije, usled čega se obratila Međunarodnom sudu pravde da interveniše. Karakas smatra da je pomenuta teritorija bila deo Venecuele kroz istoriju.

Kako postoji opasnost od sukoba oko ovog dela Gvajane, i mogućnost da Venecuela pošalje vojsku da zauzmu oblast, Brazil je poslao dodatne jedinice na sever svoje teritorije.

Jermenija, Azerbejdžan i Nagorno-Karabah

Nagorno-Karabah je većinski jermenski naseljeno područje, unutar Azerbejdžana, koji je bio autonoman, a koji je Azerbejdžan zauzeo u septembru ove godine. Vlasti Nagorno-Karabaha su izjavile da ova enklava neće više postojati i da se institucije iste raspuštaju. Oko sto hiljada stanovnika Nagorno-Karabaha, osamdeset procenata populacije Nagorno-Karabaha, pobeglo je u Jermeniju, strahujući za to šta bi Azerbejdžanska vlast nad ovim područjem značilo za njih.

Građanski rat u Sudanu

Šest meseci sukoba u Sudanu, dovele su zaraćene strane u ratu do nerešene situacije. Do sada je život izgubilo 10.000 ljudi, dok je oko 80% populacije, tj. oko 5-6 miliona ljudi izbeglo u Južni Sudan, Etiopiju i Čad. UN traži humanitarnu pomoć za regiju Sudana, zbog pogoršanja ekonomske, zdravstvene i humanitarne situacije, zbog širenja kolere.

DR Kongo, sukobi militantnih grupa

Izbori održani ove godine u Kongu, izazvali su veliki porast nasilja, gde učestvuju različite militantne grupe, uzrok je kontrola prirodnih resursa i teritorija. Prema procenama UN-a, ima oko 6,9 miliona izbeglica, a kako se sukob nastavlja, sve manje teritorije se smatra sigurnim za civile.

Mjanmar - građanski rat

Vojna hunta koja je na vlasti od oktobra 2021. godine, uzdrmana je napadom koalicije tri etničke grupacije u oktobru ove godine. Portparol hunte je izjavio da su snage vojske Mjanmara pod jakim napadom snaga ove koalicije, koja vojno naoružanje doprema iz Tajlanda. UN procenjuje da je u tom sukobu dislocirano dva miliona ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.