OVAJ NAPUŠTENI TANKER JE PLUTAJUĆA BOMBA: Preti da IZAZOVE KATASTROFU, a zbog rata niko ne može da mu priđe! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVAJ NAPUŠTENI TANKER JE PLUTAJUĆA BOMBA: Preti da IZAZOVE KATASTROFU, a zbog rata niko ne može da mu priđe! (VIDEO)

Napušteni britanski tanker koga zovu "plutajuća bomba", trenutno je usidren kod obala ratom zahvaćenog Jemena.

Ukoliko bi ovaj tanker eksplodirao, mogao bi izazove nazapamćenu ekološku katastrofu.

Brod pun nafte nalazi se nekoliko kilometara od luke Ras Isa na Crvenom moru, a do njega žele da dođu i jemenska međunarodno priznata vlada, ali i pobunjeni jemenski Huti.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija žele da izvrše ekspediciju kako bi se uverili u kakvom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je stanju tanker jer se pretpostavlja da bi ubrzo mogao da korodira, što bi moglo da dovede do izlivanja velike količine nafte u more ili još gore, eksplozije.

Međutim, prema rečima humanitarnog koordinatora UN-a, Marka Lavkoka, Huti su stručnom timu te organizacije prošle nedelje zabranili pristup.

Yemeni Government warns of a looming Huge Oil Spill into the Red Sea due to Houthis’ obstruction to maintenance works of crude oil tanker carrying more than a million barrel of crude oil. pic.twitter.com/Aiz1qwNeFH

— رئاسة مجلس الوزراء اليمني (@Yemen_PM) July 13, 2019

Katastrofa bi mogla da uništi ogromno područje i izazove teške posledice za ceo ekosistem. Količina nafte koja bi završila u moru je četiri je puta veća od ekološke katastrofe 1989. kada se izlio britanski tanker "Ekson", koja se do danas smatra najgorom u istoriji koju je čovek izazvao.

U Crvenom more živi više od 600 koralnih i ribljih vrsta te drugih morskih stvorenja. Sve vrste bi se suočile sa izumiranjem, upozoravaju zabrinuti stručnjaci. Objavljen je i video koji ukazuje na opasnost od katastrofe.

Nafta koja se nalazi na brodu vredi oko 80 miliona dolara, a Huti traže od jemenskih vlasti garancije da će zarada od nafte pripasti njima.

Tanker Safer nosi 34 rezervoara sirove nafte različitih dimenzija, a pun kapacitet mu je čak oko 480 milliona litara. Brod nije u funkciji od marta 2015, od kad područje u kojem je usidren kontrolišu huntski pobunjenici.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

Pogledajte rezultate

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.