OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 70 GODINA PREVRATA I DEMONSTRACIJA

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVORENA IZLOŽBA POVODOM 70 GODINA PREVRATA I DEMONSTRACIJA

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otvorio je danas u Arhivu Srbije izložbu "Antifašizam - istorijski izbor: Srbija 27. marta 1941", rekavši da i danas, 70 godina kasnije, Srbija, uprkos svim nedaćama, miroljubivo i demokratski pruža otpor svakoj nepravdi.

Jeremić je rekao i da, iako danas živimo u uverenju da više nikada nećemo morati da na tako drastičan način biramo između dobra i zla kao 27. marta 1941, moramo biti svesni da i u savremenom svetu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i pre sedam decenija, postoji sukob pravde i nepravde.

"Oni koji 27. mart osporavaju kao veliki datum naše istorije veruju danas da bi Srbi daleko manje stradali da su se priklonili Trojnom paktu. Odgovor na pitanje da li je to istina, zauvek će ostati u mraku one istorije koja se nije dogodila. Izvesno je, međutim, da bi - umesto na strani pobede, pravde i ponosa - Drugi svetski rat završili na strani poraza, zločina i sramote", kazao je on.

"Odbacujući ugovor sa Hitlerom, naši preci su učinili izbor koji nama danas omogućava da se ne stidimo, niti da, poput nekih drugih, preskačemo godine u našim udžbenicima istorije", rekao je Jeremić.

"Nikoga koji poznaje i razume dušu Srbije ne treba da čudi to što nam i danas, uprkos svim nedaćama, ne ponestaje volje da pružimo otpor svakoj nepravdi. Miroljubivo i demokratski, ali ništa manje nepokolebivo i dostojanstveno od onih čijim se senima ovom prilikom poklanjamo", naglasio je šef srpske diplomatije.

Izložbu je organizovala Vlada Srbije povodom 70. godišnjice vojnog prevrata i demonstracija 27. marta 1941. koje su u Beogradu izbile protiv pristupawa zemlje Trojnom paktu sa nacističkom Nemačkom na čelu.

U realizaciji izložbe učestvovalo je 26 nacionalnih ustanova kulture, nauke i obrazovanja.

Otvaranju su, pored brojnih zvanica, prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.