OTROV NA IGRAČKAMA

Izvor: Kurir, 25.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTROV NA IGRAČKAMA

Opasne igračke koje sadrže olovo ili arsen uglavnom se proizvode u Kini, a ovde se isporučuju sa lažnim oznakama Evropske unije

BEOGRAD - Igračke opasne po zdravlje dece, koje su otkrivene posle kontrole u pedeset prodavnica u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, uvezene su iz Kine i Hongkonga, a na njima su otkrivene otrovne olovne boje, oštre ivice, kao i pliš koji se linja. Načelnik sanitarne inspekcije u Subotici Milan Mileusnić u izjavi za Kurir istakao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su sporne igračke trajno povučene iz prodaje.

- Sve neispravne igračke stavljene su trajno van prometa. Materijali od kojih su napravljene su najčešće tekstil, metal i plastika, a najopasnije su one od tekstila, jer se linjaju. U Severnobačkom okrugu postoje četiri proizvođača koja su pod našom stalnom kontrolom. Subotička inspekcija je našla 800 igračaka bez odgovarajuće dokumentacije. Kontrole se nastavljaju, a biće proveravana i dečja odeća, kao i oprema za bebe - naglašava Mileusnić.

Jelena Obradović iz roditeljskog portala Bebac.com apeluje na roditelje da obrate pažnju pri kupovini igračaka, jer se opasne igračke prodaju ne samo na kineskim pijacama već i u marketima.

- Želimo da upozorimo roditelje da pre kupovine dobro provere ispravnost igračke. Neka ih pomirišu, ogrebu i sami odluče da li bi farba, vuna ili oštra ivica mogla da ugrozi zdravlje njihovog deteta. Oznaka CE, koja se nalazi na igračkama, trebalo bi da znači da su proizvedene u zemljama Evropske unije, ali to najčešće nije tačno. One se proizvode uglavnom u Kini i na putu do potrošača dobijaju lažnu oznaku. Neispravne igračke se ne nalaze samo u prodavnicama kineske robe već i u velikim lancima trgovina. Posle analize objavićemo o kojim je igračkama reč kako bi se iskorenile sa tržišta. Takođe ćemo objaviti i u kojim su se marketima one nalazile. Imamo i nezvanične informacije da su igračke koje su do sada povučene sa evropskog tržišta stigle iz Bosne, ali im je promenjena deklaracija - naglasila je Jelena Obradović u izjavi za Kurir.

Prema njenim rečima, ove igračke predstavljaju jako veliku opasnost po zdravlje dece jer sadrže olovo, pa i arsen.

- Velika doza olova može da izazove ozbiljna oštećenja mozga, a čak i relativno mala doza olova kod dece može smanjiti koeficijent inteligencije, izmeniti funkciju enzima, unazaditi rast, oštetiti bubrege ili izazvati probleme u učenju i ponašanju, kao i oštećenja sluha i pažnje. Arsen je klasifikovan kao humani kancerogen prve grupe i posebno je povezan s rakom bešike, bubrega, jetre, pluća i kože, kao i akutnom mijelogenom leukemijom. Kod trudnica može izazvati spontani pobačaj i prerani porođaj - upozorava Obradovićeva.[ antrfile ]

APEL INSPEKCIJAMA

PLJUŠTE OPTUŽBE, SLEDE KAZNE

Zbog ozbiljnosti situacije i zbog velikog straha po zdravlje dece roditeljski portal Bebac.com apeluje na nadležne inspekcije da hitno reaguju i da sankcionišu sve prodavnice u našoj zemlji, gde se mogu pronaći igračke bez deklaracije, kao i da sumnjive igračke šalju na analizu, a ako se potvrdi da postoji i najmanja opasnost po zdravlje dece, da se te igračke odmah povuku iz prodaje. Pozivamo takođe i roditelje da, ukoliko vide ili kupe neku od potencijalno opasnih igračaka, o tome obaveste sanitarnu ili tržišnu inspekciju - kaže Jelena Obradović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.