OTPOR

Izvor: Kurir, 17.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTPOR

Demonstracije kosmetskih Srba održaće se sutra 12 sati, a veliki protestni mitinzi u Beogradu, Podgorici i Banjaluci najavljeni za 24. februar

BEOGRAD - Srpski odgovor na separatistički potez Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini uslediće već koliko sutra. Masovne demonstracije kosmetskih Srba održaće se u 12 sati u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici, Ranilugu i Štrpcima, a veliki protestni mitinzi će se održati u Beogradu, Podgorici i Banjaluci najverovatnije 24. februara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Prema rečima Milana Ivanovića, predsednika Srpskog nacionalnog veća, protesti na Kosovu će biti mirni.

- Na njima ćemo odbaciti separatističku odluku i potvrditi da smo i dalje građani Srbije, a ne neke samoproklamovane države - kaže Ivanović u izjavi za Kurir. On, takođe, odbacuje spekulacije koje su se u poslednjih nekoliko dana pojavile u stranoj štampi kako će Srbi sa severa Kosmeta sazvati skupštinu svih Srba s Kosova i doneti svoju rezoluciju kojom ne priznaju nezavisnosti i neće misiju EU u svojoj sredini, što bi rezultiralo otcepljenjem severnog dela Kosova.

- Nema govora o bilo kakvom otcepljenju severnog dela Kosmeta, jer Srbi ne žive samo na severu. Što se tiče priče o skupštini svih Srba, to je apsolutno netačna informacija. Naša skupština je Skupština Srbije - tvrdi Ivanović.

Istovremeno su predstavnici srpskih stranaka na Kosovu koje učestvuju u vlasti juče najavili povlačenje iz Skupštine KiM.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ministri i njihovi pomoćnici, povodom najave o proglašenju nezavisnosti Kosova i protivpravne odluke o slanju misije Evropske unije, boraviće od danas u svim srpskim sredinama na Kosovu. U njihovoj pratnji biće i poslanici Skupštine Srbije, kao i predstavnici srpskih partija u crnogorskom parlamentu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić i državni sekretar u tom ministarstvu Dušan Proroković će u 13 sati u pres centru u Kosovskoj Mitrovici održati konferenciju za domaće medije.

Srpska pravoslavna crkva sutra služi moleban za spas srpskog naroda u Hramu svetog Save "povodom aktuelne situacije u našoj južnoj pokrajini i pokušaja da se ozvaniči genocid nad srpskim narodom", saopštila je SPC.

Ovaj moleban će služiti arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije, kao i vikarni episkop Atanasije.

Srpska lista (SL) će organizovati protest Srba iz Crne Gore u Podgorici povodom najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova, najavio je lider te opozicione koalicije Andrija Mandić. On je rekao da tačan datum protesta još nije utvrđen i da će to biti definisano "u dogovoru sa Beogradom i Banjalukom, gde se takođe očekuju protesti Srba povodom proglašenja države Kosovo na teritoriji suverene države Srbije".

-Tačan datum protesta za Kosovo nije utvrđen, ali to će najverovatnije biti 24. februara, kad se očekuju protesti u Srbiji i Republici Srpskoj - naveo je lider SL.[ antrfile ]

MOLEBAN ZA SPAS KOSOVSKIH SRBA

Vladika raško-prizrenski Artemije služio je juče u crkvi svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici moleban za spas srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je poručio da će srpski narod, i pored mnogih izazova, ostati da živi na Kosovu i Metohiji.

- To su naši amaneti, to je naša današnja kletva i zakletva koju je nekada sveti knez Lazar poručivao svom narodu i koju i danas poručuje. Ostanimo tamo gde smo vekovima živeli, jer to je Srbija - rekao je Artemije.

Molebanu je prisustvovao i princ Aleksandar I Karađorđević, koji je vernicima poručio da Kosovo i Metohija treba da ostane u sastavu Srbije, kao i da Kosmet "ne treba da ide u izolaciju".

U PRIŠTINI MIRNO

Situacija u glavnom gradu Kosova juče je bila mirna, ali svečana - grad je okićen albanskim nacionalnim zastavama, zastavama SAD i drugih zapadnoevropskih zemalja.

Prištinski hoteli su puni gostiju, mnogo je onih Albanaca koji žive u inostranstvu i koji već nekoliko dana dolaze da bi prisustvovali, kako kažu, "istorijskom trenutku nezavisnosti Kosova". Na prištinskom aerodromu dnevno ima po nekoliko vanrednih čarter letova kojima oni dolaze na proglašavanje nezavisnosti.

Poslastičarnica "Felini" priprema tortu tešku 1,5 tonu koja ima oblik teritorije Kosova. Ona će sutra besplatno biti podeljena onima koji učestvuju u slavlju na trgu Majka Tereza. U policiji kažu da su spremni kako za slavlje tako i za odlučan odgovor u slučaju da bude nekih problema.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.