OTKUD MINJI PREZIME SUBOTA? Preminuli voditelj otkrio je jednom zanimljivu priču o svom poreklu

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2021, 09:59

OTKUD MINJI PREZIME SUBOTA? Preminuli voditelj otkrio je jednom zanimljivu priču o svom poreklu

Cela Srbija tuguje za čuvenim voditeljem

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota, koji je u u subotu hitno prevezen u bolnicu, preminuo je u 82. godini. Minja je bio smešten na Odeljenje pulmologije zbog bolesti sa kojom se borio već duže vreme.

Za čuvenim voditeljem tuguju mnogi. Svi znaju pesme koje je komponovao, a koje se i danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama poput "Deca su ukras sveta", "Išli smo u Afriku", "Rekao sam brezi i topoli", "Razbole >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se lisica"...

Generacije mališana rođenih osamdesetih godina odrastale su uz emisiju Televizije Beograd "Muzički tobogan". Sa Minjom Subotom pevušili smo omiljene pesme, takmičili se u komponovanju, pisali poeziju, svirali instrumente. Mnogima je bilo zanimljivo to što je ta emisija bila emitovana nedeljom, iako se njen voditelj prezivao Subota. Jednom prilikom Minja je otkrio misteriju svog prezimena.

- Bio je problem sa prezimenom jer su deca pitala, kako emisija ide nedeljom a ja se zovem Subota. To je bila velika dilema... Moje prezime je pravo srpsko prezime. Čak i ovi koji se bave tim kažu da mi sa prezimenom koje imaju ovo "a" a ne "ić", da su to ustvari srpske porodice koje su sačuve svoje prvobitno prezime - rekao je Minja.

Govoreći o čuvenoj emisiji, Minja je rekao da joj je on smislio ime.

- Želeo sam da bude to radost dečija, a da ne bude to samo muzika. I onda sam svom prijatelju Adamovu, čuvenom dirigentu i muzičaru, rekao da se zove "Muzički tobogan" i tako je ostalo - prisećao se Minja.

Minja Subota odrastao je u Beogradu, a uvek se sa radošću sećao svojih nestašluka i detinjstva koje je proveo u Beogradskoj tvrđavi.

- Mi smo poznavali ceo Kalemegdan, svaku rupu, svaki lagum. Mnogo smo voleli Kalemegdan, bio nam je divno igralište i fantastičan ambijent za naše igre - prisećao se Minja svog detinjstva.

Čuveni voditelj pohađao je Prvu beogradsku gimnaziju sa Verom Čukić, Milenom Dravić... Nakon što je maturirao i postao momak, krenuo je u "osvajanje". Prisetio se i fiće sa kojim je putovao po Evropi.

- Bila su to divna vremena, vozilo se i kroz Knez Mihailovu, ali uveče ne, uveče je bio korzo sa lepim devojkama. Bile su tada vespe, na kojima su devojke u žiponima sedele sa strane. Tad je Kragujevac počeo da proizvodi fiće i moj brat kupi fiću. Sećam se i registracije. Tad su i Čkalja i Mića Tatić kupili fiću. Brat je kupio auto tad od tantijema, druga su to vremena bila - sećao se Minja.

Pričao je i kako je sa bratom i snajom u tom istom fići išao čak do Rima.

Otkrio je tad i tajnu svoj "dugovečnosti", i kako je i posle više od šest decenija rada i duhom i likom ostao isti.

- Uvek idite onim putem koji vam je najdraži. Ja sam uvek bio samostalac, a na Televiziji Beograd radio sam velike i najveće programe. Morali ste stalno da se potvrđujete i to moraš da radiš svaki dan. Uvek je dobro stalno raditi i stalno stvarati., a najvažnije je ulagati u sebe - rekao je čuveni Minja Subota.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta nam je sve ostavio Minja Subota

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2021

Legendarni televizijski voditelj Minja Subota, koji je u subotu hitno prevezen u bolnicu, preminuo je u svojoj 82. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

"Hvala" iz Dečjeg kulturnog centra: "Dragi čika Minja, sve je i dalje ispred nas" VIDEO

Izvor: B92, 17.Sep.2021

Minja Subota preminuo je danas u 82. godini, a mnogi njegovi prijatelji i saradnici oprostili su se od njega...Minja je bio na čelu upravnog odbora Dečjeg kulturnog centra, a ispred te ustanove govorio o njemu je govorio Dalibor Stojanović, koji je blisko sarađivao sa Minjom..."Prva asocijacija na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.