OTKRIVENO ZAŠTO SU OTIŠLI TAMO DALEKO: U najjužnijem gradu na svetu većinu stanovnika čine Hrvati! (MAPA)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2021, 14:58

OTKRIVENO ZAŠTO SU OTIŠLI TAMO DALEKO: U najjužnijem gradu na svetu većinu stanovnika čine Hrvati! (MAPA)

Preko 50 odsto stanovništva su oni

Na Instagram profilu "Geokutak" objavljena je veoma interesantna i ne tako poznata priča o najjužnijem gradu na svetu u kome polovinu stanovništva čine Hrvati. Istorijski je poznato da je hrvatska emigracija postojala, kao što i dan danas postoji u zemljama Latinske Amerike.

Hrvata danas najviše ima u Paragvaju i Argentini kada govorimo o Južnoj Americi. Tamo su pobegli brojni pripadnici i simpatizeri ustaškog pokreta posle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kraha Nezavisne Države Hrvatske. Poznato je da se i poglavnik NDH Ante Pavelić skrivao u Argentini pod lažnim imenom, pa čak bio i savetnik u vladi diktatora Huana Perona. Međutim, "Geokutak" donosi znatno vedriju istorijsku priču.

- Krajem 19. veka, Hrvati iz primorskih krajeva su počeli masovno da emigriraju "preko okeana" u potrazi za boljim životom, jer su Austrougari baš u to vreme sklopili sporazum sa Italijanima kojim su direktno ugrozili jednu od glavnih delatnosti Hrvata sa primorja - vinogradarstvo.

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

- Bilo je dogovoreno da se poreski olakša uvoz vina iz Italije, čime se Hrvatima više nije isplatilo da proizvode vino - prenosi "Geokutak".

Tako su Hrvati i Španci krajem 19. veka naselili ovaj grad, te danas "na kraju sveta" čak 50 odsto stanovništva ima hrvatsko poreklo!

Punta Arenas je najjužniji "veći" grad jer ima više od 100.000 stanovnika, "pravi" najjužniji grad je Ušuaja u Argentini, ali zbog manjeg broja stanovnika ponekad se navodi da je to Punta Arenas.

Upravo u Punta Arenasu preko 50 odsto stanovnika ima hrvatsko poreklo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.