OTKRIVENO KO JE PRISLUŠKIVAO VUČIĆA I PO ČIJEM NALOGU! Novi detalji afere koja trese Srbiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021, 23:21

OTKRIVENO KO JE PRISLUŠKIVAO VUČIĆA I PO ČIJEM NALOGU! Novi detalji afere koja trese Srbiju

Dejan Milenković Bagzi odlučio da "propeva".

Dejan Milenković Bagzi, načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, prisluškivao je predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu po direktnom nalogu Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke ovog ministarstva, saznaje se iz izvora bliskih istrazi.

- Milenković je na saslušanju decidirano rekao da je sve radio po njenom nalogu i transkripte prisluškivanih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << razgovora Vučića i porodice dostavljao njoj lično. Osnovano se sumnja da su ti transkripti završavali kod mafijaša iz "kavačkog klana" - kaže izvor.

Odbila poligraf

Bagzi je na taj način potvrdio svedočenje oko 50 radnika MUP, koje su saslušali inspektori sektora unutrašnje kontrole. Njihovi iskazi se potpuno poklapaju. Svi oni su posvedočili da je Hrkalovićeva bila mozak cele operacije, pa i vozači koji su na saslušanju rekli da su odnosili transkripte pojedinim ljudima. Zbog toga se, prema pouzdanim saznanjima, očekuju brojna hapšenja umešanih u skandal bez presedana.

- Bivša državna sekretarka je nekoliko sati odgovarala na pitanja policije. Njeni odgovori bili su uglavnom da se ne seća, da ne pamti, da nije upućena. Promena u stavu i ponašanju videla se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, da li neko stoji iza zahteva da se tajno i neovlašćeno snimaju razgovori šefa države i ko - kažu izvori iz istrage.

Međutim, ona je odbila da na pitanja istražitelja odgovara i na poligrafu.

- Prvo je tokom saslušanja pristala, ali je dan kasnije, po savetu advokata, javila da to odbija, čime je bacila dodatnu sumnju na sebe - svedoče izvori iz istrage.

Čuvala leđa "kavčaninu" Elezu?

Dijana Hrkalović je saslušana i povodom sumnji unutrašnje kontrole da je vrh policije štitio Darka Eleza (40), čije izručenje traže vlasti BiH zbog serije teških zločina i koji je blizak "kavačkom klanu".

Ona je tada rekla da se ne seća kontakata s njim i negirala da je deo mreže Elezovih zaštitnika. Nezvanično se saznaje da su inspektori koji se bave ovim slučajem došli do saznanja da je Elez pokrivan godinama.

Prema saznanjima, deo prisluškivanih razgovora odnet je predsedniku Vučiću.

- Prisluškuju me i mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. Nadležni organi se tim poslom bave, oni će svoj posao da urade. To je direktan pokušaj državnog udara - saopštio je krajem decembra predsednik Vučić.

Vrh MUP morao da zna

Advokat i poslanik SNS Vladimir Đukanović isključuje mogućnost da za prisluškivanje nije znao sam vrh MUP.

- To je nenormalno i van svake pameti, čak mislim i da je po njihovom nalogu to rađeno. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega, šta se radilo s tim informacijama i s kim su trgovali. Očigledno je i neka mafija dobijala te informacije - rekao je Đukanović.

Inače, Hrkalovićevoj zbog neovlašćenog prisluškivanja šefa države preti dugogodišnji zatvor, čak i do 15 godina, a visina kazne zavisi od onoga što u istrazi bude utvrđeno. Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, kaže da je još rano govoriti o pravnoj kvalifikaciji tog dela.

- Verujem da će za nekih nedelju dana MUP izaći sa tačnom pravnom kvalifikacijom. Biće tu više lica obuhvaćeno - objašnjava Vujačić.

Ključno je pitanje koja pravna kvalifikacija će biti određena nakon istrage i sa čim će tužilaštvo izaći u ovom postupku. Raspon je veliki, od neovlašćenog pristupa tuđim podacima preko odavanja državne tajne do organizovanja grupe za rušenje ustavnog poretka ili pripremu državnog udara. Budući da je reč o prisluškivanju predsednika države sa različitim ciljevima, od kojih je jedan i eksploatacija prikupljenih podataka u svrhu zaštite kriminogenih struktura, zaprećene kazne za sve koji su učestvovali u Vučićevom prisluškivanju mogu biti od nekoliko meseci do višegodišnjih kazni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.