OTKRIVENO KAKVO ORUŽJE RAZVIJA PUTIN: Rusija bi jednim potezom mogla da uništi nešto od čega zavisi ceo svet?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2024, 08:45

OTKRIVENO KAKVO ORUŽJE RAZVIJA PUTIN: Rusija bi jednim potezom mogla da uništi nešto od čega zavisi ceo svet?!

Ovo je ekskluzivno objavio CNN

Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi uništavalo satelite stvarajući masivni energetski talas kada se detonira, potencijalno onesposobljavajući veliki deo komercijalnih i vladinih satelita od kojih svet zavisi - kako bi razgovarao mobilnim telefonima, plaćao račune i surfovao internetom, tvrdi CNN na osnovu izjava tri izvora upoznata sa otkrićem američke obaveštajne službe o ovom oružju.

Ovi izvori su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << CNN-u pružili detaljnije razumevanje onoga na čemu Rusija radi - i pretnje koju bi moglo predstavljati - nego što je američka vlada ranije otkrila.

Republikanski kongresmen Majk Tarner iz Ohaja, predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, izazvao je u sredu u Vašingtonu pometnju kada je izdao saopštenje u kojem je rekao da njegov odbor "ima informacije o ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti". Do petka, predsednik Džo Bajden je javno potvrdio da je Tarner mislio na novu rusku nuklearnu protivsatelitsku sposobnost - ali zvaničnici su odbili da dalje razgovaraju o tome, pozivajući se na visoko klasifikovanu prirodu obaveštajnih podataka.

Oružje je još uvek u razvoju i još nije u orbiti, naglasili su zvaničnici Bajdenove administracije. Ali, ako se koristi, zvaničnici kažu, preći će opasnu granicu u istoriji nuklearnog oružja i moglo bi izazvati ekstremne poremećaje u svakodnevnom životu na načine koji su teški za predviđanje.

Ova vrsta novog oružja - poznata vojnim stručnjacima za svemir kao "nuklearni EMP" (elektromagnetni puls) - stvorila bi puls elektromagnetne energije i zrake visoko naelektrisanih čestica koje bi prošle kroz svemir i poremetile satelite koji kruže oko Zemlje.

Bajden je u petak javno naglasio da "nema nuklearne pretnje za ljude u Americi ili bilo gde drugde, kad je reč o onome što Rusija trenutno radi".

"Sve što oni rade i/ili će raditi odnosi se na satelite i svemir i oštećenje tih satelita, potencijalno", rekao je.

Ministarstvo odbrane i obaveštajna zajednica su pratili ruske napore da razviju širok spektar protivsatelitskog oružja, uključujući EMP, godinama, piše CNN.

Postojao je niz obaveštajnih izveštaja u poslednjih nekoliko meseci koji se odnose posebno na napore Rusije da razvije nuklearne protivsatelitske sposobnosti, prema jednom zvaničniku Ministarstva odbrane.

Ali Rusija je nedavno napredovala u svojim naporima da razvije nuklearni EMP - srodnu, ali daleko alarmantniju tehnologiju.

- Naše opšte znanje o ruskom traženju ove vrste sposobnosti datira mnogo, mnogo meseci unazad, ako ne i nekoliko godina - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi u četvrtak. "Ali tek u poslednjih nekoliko nedelja obaveštajna zajednica je bila u mogućnosti da proceni sa većim stepenom sigurnosti šta Rusija radi."

Obaveštajna zajednica, rekao je Bajden, "otkrila je da postoji kapacitet za lansiranje sistema u svemir koji bi teoretski mogao da napravi štetu" ali da to "još nije dogodilo".

"To nije nov koncept i, kao koncept, datira iz kasnog Hladnog rata", rekao je jedan američki zvaničnik. Ali, rekao je, "veliki strah, kad je reč o upotrebi bilo kojeg EMP uređaja u orbiti je da bi mogao učiniti velike delove određenih orbita neupotrebljivim" stvarajući minsko polje onesposobljenih satelita koji "bi onda bili opasni za bilo koje nove satelite koje bismo mogli pokušati da postavimo da zamenimo ili popravimo postojeće satelite."

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe, Ministarstvo odbrane i Savet za nacionalnu bezbednost su odbili da komentarišu saznanja CNN.

Nije odmah bilo jasno da li bi uređaj kako je dizajniran mogao uticati na GPS i satelite za upravljanje nuklearnim oružjem, koji operišu na višoj orbiti od velike konstelacije komercijalnih i vladinih satelita koji lete kroz nisku orbitu Zemlje. Ti veći sateliti su dizajnirani da budu neprobojni za posledice nuklearne eksplozije, ali bivši visoki zvaničnik za svemir u Pentagonu rekao je CNN-u da "bi mogli biti ranjivi" u zavisnosti od toga koliko su blizu EMP, koliko su stari i koliko je velika eksplozija.

Stručnjaci kažu da bi ovakvo oružje moglo imati potencijal da uništi konstelacije malih satelita, poput SpaceX-ovog Starlinka, koji je uspešno korišćen od strane Ukrajine u njenom trenutnom ratu sa Rusijom.

Ovo bi gotovo sigurno bilo "oružje poslednjeg izbora" za Rusiju, rekao je američki zvaničnik i drugi izvori - jer bi nanosilo istu štetu bilo kojim ruskim satelitima koji su takođe bili u tom području.

Takođe nije jasno koliko je razvijena tehnologija. Rusija je imala nekoliko javnih debakala sa svojom nuklearnom tehnologijom u poslednjih nekoliko godina. Tako je 2019. godine sedam Rusa poginulo u nesreći koja se dogodila dok je Moskva pokušavala da povrati nuklearni krstareći projektil koji je pao u Belo more tokom neuspelog testa.

Ipak, nedavna obaveštajna procena o ruskom napretku toliko je uznemirila neke zakonodavce na Kapitol Hilu da je Tarner izdao poziv svim članovima Predstavničkog doma da budu upoznati sa tim.

Nekoliko izvora upoznatih sa situacijom reklo je da je izloženost obaveštajnim podacima bila izuzetno štetna jer je izvor bio "neverovatno osetljiv". Prema tim izvorima, obaveštajna zajednica sada pokušava da shvati kako da sačuva svoj pristup tim podacima.

Zvaničnici Bajdenove administracije tvrde da bi, ako bi Rusija koristila nuklearni EMP, to bio prvi ikada prekršaj Sporazuma o svemiru iz 1967. godine, koji zabranjuje stacioniranje oružja masovnog uništenja u svemiru.

"To bi bio prekršaj Sporazuma o svemiru koji je potpisalo više od 130 zemalja, uključujući Rusiju", rekao je Kirbi u četvrtak.

Rusija se povukla iz nekoliko sporazuma o kontroli naoružanja u poslednjih nekoliko godina, ostavljajući posthladnoratovsku arhitekturu kontrole naoružanja gotovo potpuno uništenom.

Srbija Danas/CNN

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

KAKVO TO ORUŽJE PUTIN ŽELI DA POŠALJE U SVEMIR? Nuklearni EMP ima ogromnu moć uništenja, evo šta znamo o njemu

Izvor: Blic, 17.Feb.2024

Rusija pokušava da razvije nuklearno svemirsko oružje koje bi uništilo satelite stvaranjem ogromnog energetskog talasa kada se detonira, potencijalno osakativši ogroman deo komercijalnih i vladinih satelita, prema tri izvora upoznata sa američkim obaveštajnim podacima o oružju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.