Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Dec.2023, 12:12

OTKRIVAMO! Zašto je baš Zlatibor idealno mesto i prava opcija za uživanje u prirodi i čarima zimskih sportova

Zlatibor - biser kako Srpskog, tako i Balkanskog turizma, bez obzira na vreme i godišnje doba, nudi savršen užitak svakom posetiocu, koji u ovoj oazi netaknute prirode traži beg od gradske vreve. Zahvaljujući uravnoteženom odnosu pošumljenih predela i prostranih livada, uređenih staza za skijanje, pešačenje i biciklizam, Zlatibor se razvio u velik turistički centar, koji iz godine u godinu okuplja na hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Sa svojom dugom tradiciom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao jedan od najposećenijih turističkih centara Srbije, Zlatibor odlikuju izuzetan geografski položaj, koji u kombinaciji sa specifičnostima reljefa čini ovu planinu mestom gde se sreću kontinentalne i mediteranske vazdušne struje, stvarajući posebnu harmoniju klimatskih uticaja. Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.000 metara i svojom specifičnom klimom, Zlatibor postaje svojevrsna vazdušna banja tokom leta, pružajući oazu mira i čistog vazduha. Zimi, isti geografski položaj omogućava idealne uslove za skijanje i druge zimske sportove, privlačeći ne samo rekreativce i početnike, već i iskusne skijaše. Samim tim, može se slobodno reći da, tokom zimskih meseci, Zlatibor postaje jedan od najvećih skijaških centara u Srbiji.

Ski centar "Tornik," udaljen 9 kilometara od turističkog centra Zlatibora, predstavlja najveće skijalište na ovim prostorima. Sa pet staza (Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan) ukupne dužine od oko 10 kilometara, ovo skijalište privlači ljubitelje zimskih sportova svih nivoa. Kapacitet skijališta je impresivnih 5.400 skijaša na sat, a moderna šestosedna žičara na Torniku, koja se kreće impresivnom brzinom od pet metara u sekundi i dužinom od čak 1.850 metara, obezbeđuje efikasno kretanje skijaša od podnožja do vrhova skijališta. Sve ovo odvija se u svojevrsnoj vazdušnoj banji na visinama od 1.110 do 1.490 metara, pružaući tako, pored fantastičnih uslova za zdravlje, i neverovatan pogled u kom god pravcu da se okrenete.

Svih pet staza na Torniku opremljeno je sistemom za veštačko osnežavanje, produžavajući zimsku sezonu na oko 100 dana u godini. Osim klasičnog skijanja, ski centar nudi i novi doživljaj "tjubinga," adrenalinske zabave sa specijalnim gumama, koje se mogu koristiti tokom cele godine, a na Torniku postoje još dva ski lifta tipa sidro, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat.

Za najmlađe i početnike, postoji pokretna traka dužine 150 metara. Ova inovativna instalacija, zajedno sa dečijim igralištem i karuselom, čini ski centar Tornik prijatnim mestom za celu porodicu.

Ipak, dok se profesionalci zabavljaju i dobijaju svoje adrenalinske fikseve na Torniku, početnici se uglavnom opredeljuju za uživanje na malo manje ekstremnim stazama, koje nudi Obudovica. Na blagim padinama Obudovice, oni manje iskusni skijaši brzo će unaprediti svoje sposobnosti i pripremiti se za Tornik. Pored Ski-centra "Tornik" i skijališta na Obudojevici, prostori oko jezera, Kraljeve česme i Avantura parka pružaju idealne uslove za početnike. Iskusni instruktori i oprema dostupni su svima, od najmlađih do onih starijih, koji osećaju želju da uživaju u belom sportu na ovoj zlatnoj planini.

Zlatibor, osim skijanja, nudi i druge zimske aktivnosti. Prostor na Obudovici, smešten u samom centru, poseduje ski lift tipa sidro i nekoliko manjih ski liftova, pružajući prostor za rekreaciju i zimske sportove. Iznajmljivanje opreme, uključujući skije, snoubordove, sanke i motorna sanki, dostupno je duž staza.

Pored toga, ljubitelji klizanja mogu uživati u zimskom čaroliji na prostoru iza pijace u turističkom centru, gde je postavljen teren za klizanje. Zlatibor, sa svojim geografskim položajem i fenomentalnim prirodnim karakteristikama, nije samo raj za skijaše, već i za ljubitelje pešačenja i vožnje bicikla, koje su neke od glavnih aktivnosti, koje tokom cele godine upražnajvaju posetioci ove vazdušne banje. Šetnja mnogobrojnim stazama kroz planinu postaje omiljena rekreativna aktivnost posetilaca, dok blagi nagibi terena čine Zlatibor idealnim mestom za vožnju bicikla, a staze koje sežu do Mokre Gore, Sirogojna i administrativnog centra Čajetine nude nezaboravne pejzaže.

Smučanje na Zlatiboru nije samo sportska aktivnost; to je deo bogate tradicije i kulturnog nasleđa. Njegovi koreni vode nas unazad, u vreme kada su dosetljivi Zlatiborci, suočeni s obiljem snega i neprohodnim putevima, sami počeli izrađivati skije. Majstori kovači, kolari i stolari tridesetih godina prošlog veka koristili su svoje zanatske veštine kako bi proizveli skijašku opremu prilagođenu hodanju na skijama sa slobodnom petom. Vezovi su tada bili slični današnjim modernim, napravljeni od gumenih opanaka sa šupljim gumenim kljunom kroz koji prolazi metalna žica kao osigurač.

Organizovano smučanje na Zlatiboru započinje 1938. godine osnivanjem "Smučarskog društva Rudine", koje kasnije prerasta u "Smučarski klub Zlatibor". Ovaj klub je od sredine 70-ih pa sve do 1992. bio nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji, organizujući brojna takmičenja u ovoj oblasti. Među njima se izdvaja Kup Maršala Tita, koji se održavao širom Jugoslavije i na Zlatiboru nosi naziv "Zlatiborski memorijal". Ovo takmičenje redovno je okupljalo između 350 i 700 takmičara od 1973. godine.

Zlatibor se ponosi svojim idealnim stazama za nordijsko skijanje – smučanje, posebno na lokalitetu Tić polje i u Murtenici. Staze na Tić polju su homologizovane prema standardima Međunarodne skijaške federacije (FIS), čime se obezbeđuju odlični uslovi za održavanje međunarodnih takmičenja. Na udaljenosti od 20 kilometara od turističkog centra, u Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, gde se sneg zadržava duže vreme, produžavajući radost zimske sezone.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.