OTKRILI SMO BUDISTIČKI HRAM U SRBIJI: Šokiralo nas je ono što smo tamo ZATEKLI (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2017, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRILI SMO BUDISTIČKI HRAM U SRBIJI: Šokiralo nas je ono što smo tamo ZATEKLI (FOTO)

Ekipa poratala Srbija Danas obišla najstariji budistički hram u Evropi

U Beogradu je 1923. godine podignut prvi Budistički hram u Evropi. Hram su sagradili Kalmici koji su iz Rusije bežali ka zapadnim zemljama.

Kalmike je srpsko stanovništvo tada, zbog kosih očiju i izduženog lica, pogrdno nazivalo Kinezima. Međutim, oni su na kraju vremenom prihvaćeni pošto su se meštani uverili da im niko neće nametati novu religiju koja je s Kalmicima stiga u Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Kalmici su svoj hram sagradili na Zvezdari, na granici sa Malim Mokrim Lugom, a odobrenje im je dao kralj Aleksandar Karađorđević. Oni su u tom hramu redovno obavljali verske obrede sve do Drugog svetskog rata, ali su po njegovom završetku, kao narod koji je već pobegao od naleta komunizma, odlučili da odu u druge zemlje.

Hram je tada ostao napušten, a kasnije su se njegovim prostorijama služile mnoge državne kompanije. Poslednja firma koja je bila na toj adresi je „Budućnost“, kompanija za servisiranje rashladnih uređaja.

Danas Kalmički hram stoji zatvoren i nije poznato da li će kao imovina biti obuhvaćen restitucijom. U kući koja je na ivici da se uruši videli smo kroz prozor dostavljene račune za struju koje nema ko da preuzme. Unutra stoje stara mašina za sudove i još nekoliko aparata koje su verovatno poslednji korisnici prostora ostavili iza sebe.

Srđan Ivanović iz Budističkog centra u Beogradu kaže da postoje potomci Kalmika koji povremeno dođu u Beograd, kao i da su zainteresovani za obnavljanje hrama, ali da to još uvek nije moguće zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Kada je prošle godine Stiven Sigal boravio u Srbiji, on je kao najpoznatiji budista takođe izrazio želju da obnovi Kalmički hram, ali do toga još uvek nije došlo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.