Izvor: B92, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKAZI ZA ZAPOSLENE U "ASTRA BANCI"

Beograd -- Likvidacioni upravnik Astra banke Zoran Dedijer saopstio je u ponedeljak zaposlenima u toj banci da im je prestao radni odnos i uputio ih na trziste rada. U prostorijama banke tokom dana bili su strucnjaci Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stecaj i likvidaciju banaka, koja je saopstila da je pravni status "Astra banke" AD Beograd Resenjem o likvidaciji promenjen u "Astra banka" AD Beograd u likvidaciji.

Savetnik za odnose sa javnoscu BK grupe Zoran Pavlovic >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je za B92 da se BK grupa do sada zalagala da banka opstane i uveravali u to kako guvernera Narodne banke Jugoslavije Mladjana Dinkica, tako i celu nasu javnost. "Sest meseci je bilo pred nama. Sve sto je do sada uradjeno, uradjeno je u sanaciji banke, a ne sa namerom da se ona likvidira, medjutim, u petak, kao sto znate, u celih 60 minuta se dogodio dramatican obrt i banka je likvidirana. Sudbinu nad bankom preuzima likvidaciono vece i u njihovim rukama je i sudbina radnika ove banke", kaze Pavlovic.

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic rekao je da Astra banka nije bila sprecena da plati porez na ekstra porez u predvidjenom roku, jer je to mogla da uradi preko bilo koje banke ili firme BK grupe.

On je rekao da su u banci cak sprecavali kontrolore Narodne banke da dodju do dokumentacije. Dinkic je optuzio banku da je tokom prethodnih godina njena glavna uloga bilo izvlacenje para iz Srbije u inostranstvo za kompaniju BK. "To je glavna uloga banke. Sve ovo vreme, svih ovih godina, banka je sluzila za ispumpavanje para iz Srbije, para nasih deponenata u inostranstvo i onda su odobravali fiktivne kredite sami sebi. Ko zna za sta je sve to potroseno i ko zna da li samo oni to potrosili", rekao je Dinkic. Mladjan Dinkic je rekao da ce posle likvidacije Astra banke prioritet imati stedise, koje ce verovatno biti isplacene u potpunosti.

Savetnik za odnose s javnoscu BK Grupe Zoran Pavlovic rekao nam je da grupa obavestila svetsku javnost i da, kako je rekao, itekako ima prostora za ozbiljno ukljucenje arbitraze i suda. "A naravno trazimo i podrsku politickog javnog mnjenja, mada danas ima nekih javnih istupa politicara koji misle da ovo nije politicki cin. Ja tvrdim da jeste politicki cin i nije pametno iskljucivati i politicko javno mnjenje iz komentara o citavom ovom slucaju. Zbog toga mislimo da smo potpuno u pravu da trazimo da anketni odbor jedne i druge vlade i poslanici oba parlamenta progovore", kaze Pavlovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.