OTIMAJU  I OD BOGA

Izvor: Kurir, 11.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTIMAJU I OD BOGA

Spor zbog odluke crnogorskih vlasti o oduzimanju imovine od Mitropolije na Cetinju mogao bi da dobije svoj epilog na Međunarodnom sudu u Strazburu

BEOGRAD - Slučaj otimačine imovine odlukom cetinjske Uprave za nekretnine da Mitropolija crnogorsko-primorska više nije vlasnik crkvenog zemljišta i zgrada u cetinjskoj opštini mogao bi vrlo lako da završi na Međunarodnom sudu u Strazburu!

Naime, dvadesetak crkava i dva manastira u cetinjskoj opštini, prema zaključku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << lokalne filijale Uprave za nekretnine, postali su vlasnici zemljišta i zgrada, kako je to bilo i do 90-ih, pre nego što je to vlasništvo "greškom" preneto na Mitropoliju.

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije reagovao je povodom ove odluke i apelovao na crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića i premijera Mila Đukanovića da se javno izjasne o pozivima pojedinih političara koji su se zalagali za uzimanje crkvene imovine.

U otvorenom pismu mitropolit je u nedelju poručio da očekuje da će sa najodgovornijih pozicija u državi biti institucionalno obezbeđena pravna i imovinska sigurnost Mitropolije, kao i da će time biti sačuvan građanski mir u Crnoj Gori i sprečeno da se ona pretvori u besudnu zemlju.

"Da nevolja bude veća, izvešteni smo o nasilnim postupcima u prestonici Cetinju po pitanju zgrade Crkvenog suda, prostora Vladičine bašte ispred Cetinjskog manastira, kao i protivzakonitog tretmana crkvene imovine u devet katastarskih opština na području grada Cetinja", navodi se u pismu.

Navodeći slučajeve manastira Zlatice, Vladičine bašte i nalog za iseljenje Cetinjske bogoslovije i zgrade Crkvenog suda - Konzistorije kao sporne, Amfilohije poručuje da Mitropolija poseduje neophodnu dokumentaciju o svim nepravilnostima.

On tvrdi da je bilo prilike da se makar počne civilizovan dijalog o tome da li je Crkveni sud crkvena zgrada i kako da država oduži svoj dug prema Bogosloviji, a ne da im se šalje dopis pisan manirom akata kojima nisu vršene čak ni najgore posleratne otimačine.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Oliver Antić smatra da je u ovom slučaju u pitanju antipravo, odnosno nasilje nad pravom.

- Ali, neka ne zaborave nasilnici da se uvek sve vraćalo u pređašnje stanje. Otimačina onih koji sede na Cetinju i u Podgorici ne može dugo da traje. Oni se igraju opasnih igara i na kraju će morati da podnesu račun i na zemlji i na nebu - kaže Antić i dodaje da bi Mitropolija odmah trebalo da podnese tužbu za utvrđivanje svojine.

- Takođe treba da traže i obrazloženje na osnovu koga je doneto rešenje, a onda da na njega ulože žalbu. U krajnjoj liniji, ako sudovi u Crnoj Gori budu pod političkom direktivom i ne presude po pravu i pravdi, onda je sledeća instanca sud u Strazburu. Što je u suštini jedna bruka, ali ako crnogorska država to hoće, neka im. Otići će tamo i izgubiti - objašnjava Antić.[ antrfile ]

BEZ SUDA I PRESUDE

Mitropolit Amfilohije optužio je predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da je svojim izjavama prekršio "sve principe sekularnog društva pokušavši da sa političke pozicije odredi svojinski status crkvenoj imovini pozivom da se crkvena imovina uzme od Crkve, bez suda i presude, i preda jednoj nevladinoj organizaciji."



MILO  UMEŠAO PRSTE


PODGORICA - Opoziciona Narodna stranka (NS) protestovala je danas zbog odluke Uprave za nekretnine Crne Gore da se veći broj pravoslavnih crkava i drugih nekretnina na području Cetinja uknjiži u katastru kao imovina Crnogorske pravoslavne crkve.

U saopštenju NS je navedeno da je to "najbrutalniji napad na imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske" i da iza toga "stoji stari-novi premijer Milo Đukanović".

NS je ocenio da Đukanović, "preko šovinističke organizacije, Socijaldemokratske partije Crne Gore, sprovodi progon jedine pravoslavne crkve u Crnoj Gori".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.