Izvor: B92, 25.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSVESTANA AMBASADA SRJ U VASINGTONU

Patrijarh srpski gospodin Pavle u sredu je osvestao ambasadu Jugoslavije u glavnom gradu SAD. Patrijarhu se, posle primljenog blagoslova, obratio ambasador SRJ Milan Protic, porukom zahvalnosti "za najradosniji dan u zivotu svih zaposlenih u jugoslovenskoj ambasadi u Vasingtonu", javlja Sense Poglavar SPC osvrnuo se i na kritike u delu javnosti u Srbiji da njegovo osvestanje ambasade u Vasingtonu predstavlja uvodjenje crkve, na "mala vrata", i u diplomatska predstavnistva SRJ. "Ocekujem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ce ovakvog osvecenja biti, svakako, i na drugim mestima. Razume se, mi to nikome ne naturamo. Mi nigde ne idemo nepozvani. Smatramo da ce ljudi sami videti sta je potrebno ciniti. A, onda, kako cemo mi postupati dalje, to zavisi od nas", rekao je patrijarh srpski gospodin Pavle. U odgovoru na pitanje o aktuelnoj domacoj temi uvodjenja nastave veronauke u osnovne i srednje skole u Srbiji, patrijarh Pavle je rekao da ce Crkva spremno docekati taj "istorijski" 1. septembar da, na odgovarajuci nacin, obavi svoj deo novog obrazovnog posla. 'Ni na kakav nacin se veronauka ne natura u skolama.To nije kao u doba one ranije vlasti, kad je, hoces-neces, imao da se uci marksizam, od osnovne skole, pa redom do fakulteta", rekao je patrijarh Pavle, dodajuci da "ako se od demokratije ocekuje makar minimum slobode, onda ta sloboda treba da bude i za verujuce ljude". "Koliko njih ima, to cemo videti. Ali sloboda ne znaci nametanje nekome ubedjenja da nema crkve".

U drugom delu svecanosti u ambasadi SRJ bio je priredjen prijem u cast posete Njegove svetosti Patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Medju zvanicama iz diplomatskog kora nalazio se i Davorin Kracun, ambasador Slovenije u SAD, koji posle 29. decembra preuzima, sa svojim osobljem, zgradu upravo osvestanog diplomatskog predstavnistva SRJ u Vasingtonu, na osnovu ugovora o sukcesiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.