Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2023, 18:44

OSVANUO NOVI MURAL U BEOGRADU Oslikan kontroverzni političar i Titov prijatelj (FOTO)

U Zemunu je održan protest podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom.

U okviru manifestacije "Dan sećanja na Jasera Arafata - Srbija uz narod Palestine", u organizaciji SKOJ-a (Savez komunističke omladine Jugoslavije), danas je na Zemunskom keju otkriven mural Jaseru Arafatu, palestinskom političkom vođi koji je umro na današnji dan 2004. godine.

Ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed Al Namura istakao je tom prilikom da je danas dan sećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na simbol slobode Palestinaca, njihovog vođu Jasera Arafata, za koga je rekao da je bio i prijatelj srpskog naroda.

- On je u svom delovanju i postojanju, za života uvek bio prijatelj srpskog i jugoslovenskog naroda i uvek je bio prisutan ovde u Beogradu, kako na susretima nesvrstanih zemalja, tako i u okviru bilateralnih prijateljskih odnosa. Mučenik Jaser Arafat ostavio nam je u nasleđe nacionalne konstante od kojih nikada nećemo odstupiti. Jaser Arafat radio je na jačanju nacionalnog identiteta i našeg nacionalnog jedinstva na jasnim temeljima koji podržavaju postojanost našeg palestinskog naroda na svojoj zemlji - rekao je Al Namura.

On je podsetio da je Arafat bio globalni lider i pratilac svih oslobodilačkih pokreta u svetu, u tadašnjoj revoluciji protiv kolonijalizma i globalnog imperijalizma u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

- To je ono što je palestinskoj revoluciji dalo globalnu dimenziju, a on je bio rame uz rame sa revolucionarnim liderima u svetu, kao što su Fidel Kastro, Če Gevara, Nelson Mandela i drugi - rekao je Al Namura.

On je upozorio na raseljavanje Palestinaca izvan Gaze, Zapadne obale i Jerusalima i iskoristio je priliku da se zahvali svim narodima i državama koje su podržale palestinski narod u trenutnom izraelsko-palestinskom sukobu.

Predsednik mreže za odbranu čovečanstva Ratko Krsmanović rekao je da je Arafat bio gerilac, ratnik, mirotvorac i državnik i podsetio je na njegovu izjavu u obraćanju na Generalnoj skupštini UN.

- Dolazim ovde ispred vas sa puškom u jednoj ruci i maslinovom grančicom u drugoj ruci. Ne dozvolite da mi iz ruke ispadne maslinova grančica - citirao je Arafata Krsmanović i dodao je da je Arafat do kraja života nosio maslinovu grančicu u jednoj ruci.

U okviru manifestacije je pročitana pesma o Jaseru Arafatu i održano je prikupljanje humanitarne pomoći za Palestinu.

Autor murala je umetnik Darko Pantelić, a na skupu je bio prisutan kubanski ambasador u Srbiji Lejde Ernesto Rodrigez Hernandez, kao i pripadnici palestinske dijaspore.

Muhamed Jaser Abdul Rahman Abdul Rauf Arafat el Kudva el Haseini (1929-2004), poznatiji kao Jaser Arafat, bio je palestinski politički vođa, predsedavajući Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) od 1969. do 2004. i predsednik Palestinske narodne samouprave od 1994. do 2004. godine.

Bio je jedan od osnivača političke stranke Fatah, na čijem čelu je bio od 1959. do 2004. godine Zajedno sa izraelskim premijerima Jicakom Rabinom i Šimonom Peresom dodeljena mu je Nobelova nagrada za mir 1994. godine, zbog vođenja mirovnih pregovora između Izraela i PLO, koji su kulminirali Sporazumima iz Osla, potpisanim 1993. godine u Vašingtonu.

Jaser Arafat je umro u Francuskoj na današnji dan 2004. godine, a tim švajcarskih forenzičara je 2013. godine izdao izveštaj u kome navode da je Arafat otrovan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.