OSUDE NAPADA NA AMBASADE!

Izvor: Kurir, 22.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSUDE NAPADA NA AMBASADE!

BEOGRAD - Savet bezbednosti UN osudio je napade grupe demonstranata na ambasade u Beogradu, ali i podsetio na obavezu vlasti da preduzmu sve kako bi zaštitile diplomatske misije. Savet bezbednosti je, ipak, pozdravio napore koje su srpske vlasti preduzele kako bi uspostavile red i zaštitile osoblje ambasada.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je juče žaljenje zbog incidenata do kojih je došlo i naglasio da takvi događaji negativno utiču na diplomatske napore Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Rusije u svim međunarodnim organizacijama. U telefonskom razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem Lavrov je potvrdio spremnost Rusije da „ubuduće blisko sarađuje“ sa Srbijom „u svim svetskim forumima kako nelegalni akt jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ne bi dobio međunarodni legitimitet“. Lavrov i Jeremić su konstatovali da „jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i da taj presedan može značajno da utiče na stabilnost kako u regionu, tako i širom sveta“.

Ambasadoru Srbije u Hrvatskoj Radivoju Cvetićaninu u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu uručena je protestna nota zbog napada na zgradu hrvatske ambasade u Beogradu. Hrvatska strana traži da nadležni organi Srbije pronađu i kazne počinioce i nadoknade štetu.

U ime EU napade na diplomatska predstavništva osudila je portparolka Havijera Solane Kristina Galjak. Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband osudio je napade na strane ambasade u Beogradu, među kojima je bila i Ambasada Velike Britanije, i ocenio da nema opravdanja za izlive nasilja.

- Jasno nam je da se na pitanje Kosova u Srbiji reaguje emotivno, ali nema opravdanja za izlive nasilja. Srpskoj vladi smo jasno stavili do znanja da očekujemo da u potpunosti ispunjava svoje obaveze, u smislu zaštite ambasade i svih drugih diplomatskih objekata u Beogradu - rekao je Miliband.

Nemačka vlada juče je najoštrije osudila izbijanje nereda posle demonstracija u Beogradu i napade na više ambasada, među kojima je i nemačka, saopštio je zamenik portparola vlade u Berlinu Tomas Šteg. Francuska je takođe oštro osudila napade na ambasade.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.