Izvor: B92, 31.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"OSTVARITI PUNU SARADNJU S TRIBUNALOM"

Beograd -- Medjunarodna helsinska federacija za ljudska prava i Helsinski komitet za ljudska prava u Srbiji zatrazili su od jugoslovenskih i srpskih vlasti punu saradnju s Haskim tribunalom da bi bila ustanovljena individualna odgovornost za zlocine protiv covecnosti i da bi srpskom drustvu bilo pomognuto da razume tragicne dogadjaje na Balkanu u protekloj deceniji. Posle sastanka Izrsnog komiteta IHF, IHF i Helsinskog komiteta u Srbiji saopsteno je da oni "nisu zadovoljni"

nivoom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i duhom saradnje s Tribunalom. "Ako lideri Jugoslavije i Srbije brinu za buducnost svoje zemlje i naroda ostvarice punu saradnju s Tribunalom, pruzajuci mu podrsku cak i ako je to nepopularno, sto je neophodno da bi bile obezbedjene odgovornost, vladavina prava i moralni opravak", navodi se u zakljuccima. Kako se konstatuje, jugoslovenska i srpska vlada su obezbedile predaju nekoliko vaznih haskih optuzenika, ali je saradnja i dalje slaba, jer Zakon o saradnji s haskim sudom predvidja ekstradiciju samo po vec objavljenim optuznicama, ali ne i onih koji bi ubuduce mogli biti optuzeni, i takodje ogranicava pun pristup dokumentima i arhivama proglasavajuci ih "drzavnim tajnama". IHF i Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji pozivaju zemlje donatore i organizacije da imaju u vidu ove pravne prepreke prilikom razmatranja mogucnosti kako najbolje da pomognu gradjanima Jugoslavije da prevazidju proslost i krenu u pravcu normalizacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.