OŠTETILI BUDŽET SRBIJE: Uhapšeno 5 OSOBA zbog poreske prevare

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 19:07

OŠTETILI BUDŽET SRBIJE: Uhapšeno 5 OSOBA zbog poreske prevare

Fiktivno osnivali privredna društva

U zajedničkoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP i Poreske policije, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsilo je 5 osoba zbog sumnje da su izvršile krivična dela poreska prevara, prevara i pranje para.

Sumnja se da su od 14. novembra 2019. do 17. januara 2023. fiktivno osnovali više privrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << društava i podnosili prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja, prikazujući lažni promet na osnovu lažnih faktura navodnih dobavljača u iznosu od 278.103.706 dinara, za nabavku fiktivnih dobara i usluga.

Na taj način, neosnovano su iskazali pravo na odbitak prethodnog PDV-a u iznosu od 54.250.599 dinara, dok im je odobreno i iz budžeta Republike Srbije vraćeno 43.725.219 dinara, što je oštetilo budžet.

Sumnja se da su novac uplatili na račune više preduzetničkih radnji i udruženja građana i podizali ga, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti. Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Srbija Danas/Blic)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.