OSNOVANA ASOCIJACIJA PROIZVOĐAČA SUVIH ŠLJIVA

Izvor: Kurir, 25.Jul.2010, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSNOVANA ASOCIJACIJA PROIZVOĐAČA SUVIH ŠLJIVA

VALJEVO - Osnivačka skupština Nacionalne asocijacije proizvođača suvih šljiva, koju čini devet preduzeća iz Šapca, Osečine, Beograda, Pecke i drugih mesta Srbije, održana je danas u Valjevu.

Cilj osnivanja asocijacije je unapređivanje proizvodnje šljive i suve šljive u Srbiji, zatim plasman na velika tržišta, pre svega Ruske Federacije, ali i podizanje novih, savremenih zasada ovog voća, kao i uvođenja oznake kvaliteta za srpsku suvu šljivu, rekao je direktor Zemljoradničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zadruge u Peckoj Živojin Plavšić.

Na pitanje zašto se u plasmanu računa pre svega na tržište Rusije, Plavšić kaže da ova zemlja poslednjih godina stalno povećava uvoz suve šljive, ali taj srpski proizvod ima veliku konkurenciju u uvozu iz Sjedinjenih Američkih Država, Čilea i Argentine.

Potrebno je da se boljim organizovanjem proizvođači i prerađivači suve šljive iz Srbije učvrste na ruskom tržištu i to za početak sa 1.000 tona, da bi u narednih pet godina taj izvoz dostigao 10.000 tona suve šljive na godišnjem nivou, izjavio je Plavšić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.