OSIGURAJTE PROZORE I ULAZNA VRATA! Meteorološkinja upozorila građane na opasnu pojavu koju donosi superćelijska oluja

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 22:06

OSIGURAJTE PROZORE I ULAZNA VRATA! Meteorološkinja upozorila građane na opasnu pojavu koju donosi superćelijska oluja

Loptasta munja je neobičan prirodni fenomen čije kretanje ne može da se predvidi.

U emisiji Usijanje, meteorolog Doroteja Stanojević upozorila je građane na retku pojavu loptaste munje koja može predstavljati ozbiljnu opasnost po njihovu bezbednost i imovinu.

Doroteja je prvo podsetila na upozorenja koja je izdao MUP, naglašavajući važnost zatvaranja prozora i osiguranja domaćinstava od potencijalne opasnosti.

Objasnila je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << loptasta munja predstavlja svetleću kuglu punu elektriciteta koja je vrlo retka pojava, ali izuzetno opasna.

- Ukoliko se nalazite u zatvorenom prostoru, prvo je važno da obezbedite sve predmete koji bi mogli da odlete i prouzrokuju materijalnu štetu. Zatim, treba osigurati sve prozore na kući i ulazna vrata kako bi se sprečio ulazak loptaste munje u stambeni prostor. Takođe, preporučuje se zatvaranje svih unutrašnjih vrata kako bi se smanjila opasnost od jakog vetra koji bi mogao doneti ovu retku pojavu - objasnila je Stanojević.

Ukoliko bi se ovakva munja našla u stambenoj zgradi, mogla bi izazvati enormnu štetu i uništiti sve električne uređaje.

Takođe, posetioci ili stanari takvih objekata bili bi izloženi ozbiljnim povredama.

- Mnogi ljudi nisu upoznati sa pojavom loptaste munje, ali zbog ovakvih potencijalnih opasnosti, važno je da građani budu informisani i preduzmu neophodne mere predostrožnosti kada su najavljeni nevremeni uslovi - zaključila je Stanojević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.