ORUŽJE ZA ZASTRAŠIVANJE! Misija KFOR  se oglasila povodom nabavke turskih dronova! Ovo se NEĆE svideti Prištini!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2023, 18:27

ORUŽJE ZA ZASTRAŠIVANJE! Misija KFOR se oglasila povodom nabavke turskih dronova! Ovo se NEĆE svideti Prištini!

Multinacionalne snage KFOR se ponovo pozivaju na Rezoluciju 1244.

Međunarodna mirovna misija Kfor poručila je danas da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN vazdušni prostor iznad Kosova u nadležnosti komandanta Kfora.

- Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bajraktar TB-2, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant Kfora ima primarnu nadležnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za vazdušni prostor iznad Kosova. Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet iz jedne u drugu zemlju komercijalnim letovima. Donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta Kfora - objašnjeno je u saopštenju.

Kfor ističe da očekuje od institucija na Kosovu da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura.

U saopštenju se navodi i da Kfor nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala.

Kfor, dodaju, ostaje u potpunosti fokusiran na obezbeđivanje bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.