ORKA za bolji zakon o zaštiti životinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ORKA za bolji zakon o zaštiti životinja

BEOGRAD - Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORKA zatražila je odlaganje utvrđivanja Nacrta zakona o dobrobiti životinja zbog nedostataka i neusklađenosti sa evropskim standardima.

ORKA je nadležnom ministru poljoprivrede Saši Draginu dostavila predlog za izmene i dopune teksta zakona, jer bi prema njenim saznanjima, Nacrt zakona o dobrobiti životinja trebalo da se nađe pred vladom već u četvrtak.

Zatražen je i hitan sastanak sa ministrom, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je opšta ocena konsultovanih stručnjaka, saradnika Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama, da će se usvajanje navedenog zakonskog teksta negativno odraziti i na stepen sinhronizovanosti propisa naše zemlje sa propisima EU.

Tekst Nacrta zakona u čijoj su izradi učestvovali eksperti koje je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede, eksperti iz EU, kao i organizacija ORKA, u potpunosti je bio sinhronizovan sa evropskim zakonodavstvom. Međutim, tekst je poslednjih meseci prilično promenjen, navodi ORKA.

Detaljno analizirajući poslednju verziju Nacrta zakona, uočeno je da nije harmonizovan sa postojećim direktivama EU koje regulišu dobrobit životinja.

Nacrt zakona ne sadrži odgovarajuće institucionalne mehanizme koji će omogućiti efikasno sprovođenje ove sasvim nove i složene oblasti u praksu, (efikasan nadzor nad sprovođenjem zakona, efektivna kaznena politika), kao ni telo zaduženo za kreiranje, nadzor i unapređivanje politike u oblasti dobrobiti životinja (Nacionalni savet za dobrobit životinja).

Ovo je od posebnog značaja ako znamo da Nacionalni program integracije Srbije u EU ističe da će "ključna stvar narednih faza odnosa Srbije sa EU biti sprovođenje preuzetih obaveza", navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.