ORBAN NA RUBU PROPASTI! U Mađarskoj nikad veća politička kriza, bivši saradnici ga PLJUJU na sva usta: Da li je moguće da jedna porodica poseduje pola države? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 10:18

ORBAN NA RUBU PROPASTI! U Mađarskoj nikad veća "politička kriza", bivši saradnici ga PLJUJU na sva usta: Da li je moguće da jedna porodica poseduje pola države? (VIDEO)

Stručnjaci očekuju da će vlada pokrenuti dalju istragu zbog skandala u vezi s pomilovanjem

Mađarski premijer Viktor Orban suočava se s najvećom političkom krizom od povratka na vlast 2010. godine, nakon šokantnih subotnjih ostavki dve bliske saveznice zbog slučaja seksualnog zlostavljanja djece.

Mađarska predsednica Katalin Novak i bivša ministarka pravde Judit Varga, najistaknutije žene vladajuće stranke Fidesz, odstupile su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u subotu s dužnosti zbog pomilovanja suučesnika osuđenom zlostavljaču dece.

Dok se približavaju mađarski predsednički i evropski izbori u junu, Orban se suočava s retkim prezirom javnosti, a na njega se namerio i vladin insajder i Vargin bivši suprug Peter Magyar, koji je ustao protiv premijerova sustava moći.

Od povratka na vlast 2010. "nijedan politički skandal nije imao tako konkretan i ozbiljan politički učinak", stoji u izveštaju think-tanka Political Capital.

- Ono što ove događaje čini izuzetkom jeste to što jedna kontroverza vodi drugoj, a vlada jednostavno nije u stanju tome stati na kraj - objašnjava za AFP njihov analitičar Robert Laszlo.

Nakon neočekivanih ostavki dve moćne žene, Peter Magyar, koji je dosad obnašao nekoliko visokih pozicija u državnim ustanovama, oglasio se na društvenim mrežama kritikovajući Fideszovu vrhušku.

- Ne želim ni minute biti deo ustava u kojem pravi krivci beže u zaklon pod ženske skute - napisao je na Facebooku i najavio povlačenje iz dveju javna poduzeća.

U nedelju uveče Magyar je otišao korak dalje podužim intervjuom za YouTube kanal Partizan, jedan od retkih preostalih nezavisnih medija koji ne plešu po vladinim notama.

U objavljenom videu, koji je prikupio više od 1,6 milijuna pregleda, Magyar kritikuje endemsku korupciju u Mađarskoj.

Osudio je golemo bogatstvo koje je najuži krug Viktora Orbana akumulirao tokom godina, dok Bruxelles zamrzava milijarde evra zbog sumnje da se evropski fondovi zloupotrebljavaju.

- Sada je vreme da se kaže da ovako dalje ne može - odlučan je Magyar, pitajući se je li "normalno" da "nekoliko porodica poseduje pola države?".

Takođe se namerio na moćnog šefa Orbanova kabineta Antala Rogana, nazivajući ga Fideszovim "kardinalom Richelieuom", za kojeg tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad komunikacijom vlade, zbog čega ga uspoređuje s francuskim kraljevskim savetnikom iz 17. veka.

Magyar još nije odgovorio na zahtev AFP-a za komentar.

Orbanov glasnogovornik rekao je da se "vlada ne zabrinjava zbog očajničkih pokušaja beznadnih ljudi", ne dajući dodatne informacije.

Orban se već gotovo jedan  dana ne osvrće na skandal, a ćuti i na društvenim mrežama, dok su sve oči uprte u njegov godišnji govor o stanju nacije zakazan za subotu.

- Skandal je pogodio okosnicu Orbanove vlade, koja je potrošila znatnu količinu novca i energije gradeći ugled zaštitnika dece - rekao je ravnatelj instituta Policy Solutions Andras Biro-Nagy za AFP.

Rekao je da je bes javnosti potpiren činjenicom da je bivša predsednica Novak, takođe bivša mađarska ministarka zajednice, bila zaštitno lice politike „usredotočene na porodicu“.

Unatoč iznenadnim ostavkama, do sada nije ponuđeno objašnjenje za predsjedničko pomilovanje.

Kalvinski biskup i predsedničin savetnik Zoltan Balog potvrdio je medijske napise da je podržao pomilovanje bivšeg zamenika ravnatelja dečjeg doma, koji je pomogao prikriti ravnateljevo seksualno zlostavljanje dece.

"Trenutno se ne čini verovatnim da će Orbanov ugled među pristalicama biti narušen - navodi Political Capital u svom izveštaju, s obzirom na to koliko je čvrsto taj nacionalistički vođa uspostavio svoju moć.

Srbija Danas/Jutarnji.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.