OPTUŽILI GA DA JE ZASPAO U MINISTARSTVU, PA SADA MORAJU DA MU PLATE PAPRENU ODŠTETU: Neobičan slučaj najzad dobio sudski epilog

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2023, 22:34

OPTUŽILI GA DA JE ZASPAO U MINISTARSTVU, PA SADA MORAJU DA MU PLATE PAPRENU ODŠTETU: Neobičan slučaj najzad dobio sudski epilog

Sud je doneo odluku da bi šikaniranom radniku trebalo platiti 10.000 evra odštete.

Sindikalni poverenik u Ministarstvu za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku u Hrvatskoj je, nakon dugotrajnog sudskog postupka, dokazao da je punih pet godina bio omalovažavan na radnom mestu, da je bio uznemiravan i da mu je povređeno dostojanstvo.

Zbog toga mu Ministarstvo, prema nepravosnažnoj presudi Opštinskog radnog suda u Zagrebu, mora platiti 10.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << evra odštete.

Poverenik je uspeo da dokaže da su ga od 2013. do 2018. šikanirali, da mu nisu davali radne zadatke, te da je isključivan iz zajedničke dokumentacije.

Neutemeljeno su ga prozivali kao lošeg radnika, a čak je završio i u medijima jer je navodno spavao na radnom mestu. Neko ga je pri tome fotografisao i prosledio fotografije novinarima. Objavljene su uz komentar da je reč o ‘uspavanom državnom službeniku’.

Sada pak dolazi do obrata, odnosno nepravosnažne presude iz koje proizlazi da je ovaj radnik Ministarstva zapravo bio šikaniran, pišu mediji.

- Nisu mi davali nikakve radne zadatke, a glavna sekretarka ministarstva me je posebno uznemiravala na radnom mestu - naveo je u tužbi.

Tvrdi da su šefovi zapravo uticali na ceo kolektiv, pa su ga svi izbegavali.

- Uznemiravan sam i kao sindikalni poverenik jer svoj rad nisam hteo da kompromitujem pod pritiskom nadređenih, ukazujući na postojeće nezakonitosti, posebno iz službeničkih odnosa. Nadređeni su zbog toga na mene vršili strašan psihološki pritisak optužujući me da sam medijima davao informacije koje su narušavale ugled Ministarstva -  objašnjavao je zaposleni.

Iako nije dobijao zadatke, uredno je ocenjivan kao državni službenik.

- Na neko vreme oduzeli su mi i računar, pa nisam ništa mogao da radim - dodao je.

Prema njegovim rečima, sve je krenulo još 2013. kada je inspekciji prijavio kršenje Zakona o državnim službenicima, ali i drugih propisa u Ministarstvu. Nakon što su nepravilnosti i nezakonitosti potvrđene, počelo je njegovo uznemiravanje.

- Iako sam stalno tražio radne zadatke, nisam ih dobijao. Zbog toga sam se obraćao svim nadležnim institucijama - naveo je.

Bio je uveren da je to uznemiravanje imalo za cilj povredu njegovog dostojanstva i mira.

- Sve je to kod mene uzrokovalo strah, ali i uverljivo okruženje. Pogoršalo mi se zdravlje, a patila je i moja porodica - rekao je.

Predstavnici Ministarstva sve su to negirali. Objašnjavali su da je ovaj zaposleni imao različite šefove, a naloge je dobijao u zavisnosti od intenziteta posla.

- Nije imao uslove za napredovanje na jedino više radno mesto koje je bilo sistematizirano - naveli su.

Tokom postupka sud je ispitao brojne svedoke. Više njih je potvrdilo da ovaj zaposleni zaista nije dobijao nikakve zadatke, a jedan kolega je ispričao da mu je taj zaposleni rekao da je nesrećan i da bi se "najradije bacio s devetog sprata".

Jedan od šefova je pak za zaposlenog kazao da je neradnik.

Sud je na kraju postupka, koji je započeo još 2018. godine, ipak zaključio da se ovde radilo o uznemiravanju na radnom mestu.

- Prema ovom zaposlenom drugačije se primenjivao raspored zadataka radnog mesta u odnosu na druge radnike. Oko njega je stvorena klima da je neradnik i da se treba ograničiti komunikacija s njim. To je dovelo do ponižavajućeg osećaja za njega te je došlo do povrede prava njegove ličnosti. Sve je to dovelo i do povrede njegovog zdravlja - obrazložio je Opštinski radni sud u Zagrebu.

Na ovu nepravosnažnu presudu Ministarstvo ima pravo da uloži žalbu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.