OPŠTE NEZADOVOLJSTVO I PANIKA: Voćari revoltirani zbog otkupne cene višanja! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jun.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPŠTE NEZADOVOLJSTVO I PANIKA: Voćari revoltirani zbog otkupne cene višanja! (FOTO)

Otkupna cena višnje, koja je na području prokupačke opštine najzastupljenija poljoprivredna kultura, biće 25 dinara za drugu, a 35 dinara za prvu klasu. Proizvođači najavljuju da je neće brati za te pare. 

U susednoj opštini Žitorađa, koja je deo Topličkog okruga, u selima Jasenice i Badnjevac, preksinoć su proizvođači odlučili da bojkotuju otkup i ne beru višnju.

- Prvo je bila priča da će nam otkupiti rod po ceni od 40 dinara i kada smo preksinoć otišli >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da predamo prve manje količine koje smo ubrali, rekli su da je ipak otkupljuju kao drugu klasu po ceni od 25 dinara. Mi na to ne pristajemo i odlučili smo da je ne beremo - kaže proizvođač višnje iz Badnjevca kod Žitorađe.

Kako nam je potvrđeno u Udruženju hladnjačara, na sastanku koji je održan u Leskovcu, odlučeno je da otkupna cena višnje bude 25 dinara, ali je utvrđeno i da na teritoriji Prokuplja nema prvoklasne višnje.

Foto: Telegraf

- Zbog obilnih padavina, čak i ona višnja koja je tretirana je crvljiva, a onda spada u drugu klasu. Iako izgleda odlično i krupna je, analize koje se rade pokazuju da je puna crva. Kupac je odmah računa u drugu klasu, pa se tako mora i plaćati - kaže Saša Bogdanović iz ovog udruženja.

Prema procenama, otkup višnje na području prokupačke opštine trebalo bi da krene za nekoliko dana. Otkupljivači su u panici jer ne znaju kolika je cena, proizvođači na muci, jer je cena od 25 dinara za kilogram potpuno neisplativa.

- Po svoj prilici mnogi je neće ni brati, jer se ne isplati. Za berača se daje 15 dinara po kilogramu, a otkup je 25 dinara. Taj novac ne pokriva ni osnovne troškove - kažu proizvođači.

Foto: Telegraf

Prošlogodišnja početna otkupna cena bila je 65 dinara po kilogramu, a do kraja sezone branja dostigla je 95 dinara.

(B. R.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.