OPSTAJU LSV I LDP

Izvor: Kurir, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPSTAJU LSV I LDP

Stručnjaci tvrde da nema zakonskog osnova za zabranu Čankove i Čedine partije, Romi i Jevreji iz Srbije traže ukidanje neonacističkih organizacija

BEOGRAD - Iako je šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić zvanično zatražio zabranu rada stranaka LSV i LDP, ne postoji zakonski osnov za tako nešto, tvrde stručnjaci. Milenko Radić, predsednik Fonda za razvoj demokratije, uveren je da „ligašima“ i „čedistima“ neće biti oduzeto pravo na političko delovanje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << On napominje da je vrlo teško zabraniti delovanje prethodno registrovanoj partiji.

- Najviši organ stranke na osnivačkoj skupštini donosi Statut, koji se dostavlja nadležnom organu, a to je Ministarstvo pravde. Ukoliko oni utvrde da postoji odredba suprotna Ustavu ili nekom obavezujućem međunarodnom propisu, obaveštava se stranka da to mora da promeni. Tek ukoliko se to ne desi u zakonom predviđenom roku, odbija se zahtev za registraciju - kaže Radić.

U LSV nimalo ne strahuju od Aligrudićevih pretnji, već ih, prema rečima poslanika ove stranke Aleksandra Martona, doživljavaju kao „koještariju“.

- Uopšte se nismo potresli, jer su nas od osnivanja uvek napadale navodne patriote. Početkom devedesetih to su bili socijalisti, pa radikali i julovci, a sada i DSS preuzima tu retoriku - ističe Marton i podseća da LSV već 17 godina baštini elemente građanskog društva, pacifizma i demokratije, i održava najbolje veze sa svetskim organizacijama za ljudska prava.

Na Aligrudićevu inicijativu ozbiljne zamerke ima i potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković. Ona tvrdi da je nedopustivo to što DSS poredi LSV sa „neofašističkim ‘Nacionalnim strojem’“.

- Što je još opasnije, tim napadima se relativizuje pojava neofašizma. Na taj način se sve svodi na prosek i pokazuje kako smo svi jednako krivi ili zaslužni za promene u društvu - kaže potpredsednica G17 plus.

S druge strane, brojna romska udruženja i udruženja Jevreja zatražila su, umesto zabrane rada Čankove i Jovanovićeve stranke, zabranu delovanja neonacističkih i fašističkih organizacija. Predsednik Skupštine Novosadske romske mreže Lazar Dimić ističe da su Romi iz naselja Veliki rit i Bangladeš imali velikih problema sa neonacistima.

- Oni se uglavnom bave prikupljanjem sekundarnih sirovina, i tom prilikom doživljavaju napade od neonacista i skinheda. Bilo je i težih povređivanja, uboda nožem, kamenovanja i premlaćivanja, ali se Romi plaše da s tim izađu u javnost. Uglavnom se sve završi prećutno i nikada se ne stigne do javnog tužioca - upozorava Dimić. On se zalaže za najhitniju zabranu rada svih neonacističkih udruženja.

- U protivnom, moglo bi da dođe do eskalacije nasilja, pa da i Vojvodina prođe kao Kosovo. Naravno, najpre bi Romi i Jevreji bili na udaru - upozorava Dimić.

Predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Aleksandar Nećak takođe se slaže sa ocenom da bi Vlada Srbije morala da spreči dalje delovanje neonacističkih organizacija. On podseća da je Srbija potpisnik mnogih deklaracija, poput Stokholmske, kojom se obavezuje da će se boriti protiv antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

- Međutim, takvog člana u našem Krivičnom zakoniku nema, iako je postojanje tih organizacija zlo. Ne možemo da prihvatimo da na tlu Srbije u 21. veku egzistiraju oni koji su sledbenici ideja koje su koštale jevrejski narod šest miliona života - ističe Nećak.

Inače, na internet sajtu Stormfront belačka nacionalna zajednica još početkom 2004. objavila je spisak Jevreja u Srbiji. „Označeni“ su Sonja Liht, dr Predrag Kon, Predrag Ejdus, Leon Kojen, David Albahari, ali i glumica Seka Sablić i pevač Đorđe David. Aleksandar Nećak kaže da su zbog toga hteli da tuže vlasnika sajta, ali da to nije bilo moguće, jer se ispostavilo da je je sajt registrovan van Srbije.[ antrfile ]

POZIV IZ SLOVAČKE

Slovačka ultranacionalistička organizacija „Slovenska pospolitost“ danima je pozivala na učešće na skupu neonacista u Novom Sadu. Kako piše bratislavski list SME, u pozivu na „demonstracije 7. oktobra protiv otcepljenja Kosova od Srbije“ kaže se da su „Srbe izdale vlade prijateljskih zemalja, pa se zato srpski narod mora braniti sam“.

Matej Pavlik iz udruženja „Ljudi protiv rasizma“ tvrdi da se pripadnici „Slovenske pospolitosti“ i srpski neonacisti redovno sastaju.

- To je demonstracija sile. Srpski neonacisti hoće da pokažu da imaju kontakte spolja i da funkcioniše međunarodna saradnja. Slovačke i balkanske neonaciste spaja istorijski panslavizam kombinovan s jakim antisemitizmom, ksenofobijom i ultranacionalizmom - kaže Pavlik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.