OPREZ: Stiže groznica Zapadnog Nila!

Izvor: Kurir, 25.Maj.2014, 08:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: Stiže groznica Zapadnog Nila!

Dizenterija, žutica, mišja groznica, ali i groznica zapadnog Nila, koju prenose komarci, samo su neke od bolesti koje prete stanovništvu

BEOGRAD - Vodite računa!

Dizenterija, žutica, mišja groznica, ali i groznica zapadnog Nila, koju prenose komarci, samo su neke od bolesti koje prete stanovništvu u poplavljenim područjima. Pored ovih, građani se, kako za Kurir tvrdi epidemiolog dr Branislav Tiodorović, mogu suočiti i sa crevnim bolestima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali i sa bakterijama iz vode leptospirozama koje napadaju jetru, pankreas i pluća.

- Najvažnije je da ljudi ne ulaze u kuće dok se one ne dezinfikuju. Ova situacija može da dovede do pojave transmisionih bolesti koje prenose insekti, poput dizenterije, žutice i proliva svih vrsta. Mogu se pojaviti i hemoralgijske groznice, poput mišje groznice. Onima koji su gazili po vodi preti opasnost da se zaraze leptospirozama, bakterijama iz vode, koje mogu da prodru u organizam preko ranica, ali i kroz zdravu kožu. Ove bakterije izazivaju oboljenja jetre, pankreasa i pluća i dovode do žutice i krvarenja - ističe Tiodorović i naglašava da je važno što pre uništavati komarce, koji mogu da prenesu zapadnonilsku groznicu:

- Domovi zdravlja treba da obezbede dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda.

(S. T.)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.