OPOZICIJA PREUZIMA VLAST U POLJSKOJ? Tektonski poremećaj koji će zatresti ceo svet

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2023, 22:30

OPOZICIJA PREUZIMA VLAST U POLJSKOJ? Tektonski poremećaj koji će zatresti ceo svet

Postoje procene da bi opozicija mogla da preuzme vlast u Poljskoj.

Večeras su u Poljskoj održani parlamentarni izbori, a uprkos pobedi Prava i pravde na izborima, stranka Jaroslava Kačinjskog možda neće imati većinu u Sejmu, čak ni u mogućoj koaliciji sa Konfederacijom. To znači da bi opozicija mogla da preuzme vlast i skine vladajuću stranku.

Simulacija raspodele mandata na osnovu izlazne ankete Ipsosa daje opoziciji šansu da preuzme vlast. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Moguća podela mesta je sledeća: Pravo i pravda - 200 mesta, Građanska platforma - 163 mesta, Treći put - 55 mesta, Levo krilo - 30 mesta, Konfederacija - 12 mesta.

To znači da opozicija (KO, Treći put, Levica) ima 248 mandata. Ovo je mnogo više od minimalne većine potrebne u Sejmu: 231 mesto.

Pobednik parlamentarnih izbora 2023. je Pravo i pravda (PiS) sa 36,8 odsto podrške birača.

Na drugom mestu je Građanska platforma (KO) sa rezultatom od 31,6%. podrška, dok treće mesto zauzima "Treći put". Koalicija Poljske narodne partije i Poljska 2050 može da računa na 13 odsto glasova.

U Sejmu će biti i Levica sa 8,6 odsto glasova, a Konfederacija sa 6,2 odsto glasova.

Prag od 5 odsto ne prelazi Niepartijni Samorzadovci (BS) sa 2,4 odsto glasova i Poljska Jest Jedno (PJJ) sa rezultatom od 1,2 odsto glasova.

Ocenjuje se da je rekordna izlaznost od 72, 9 odsto bila presudna za ovakve rezultate. Ranije su ovi izbori okarakterisani kao najvažniji izbori u Poljskoj od 1989. godine, kada su, posle skoro pola veka, komunisti "pali".

Upravo tako predviđeni scenario se dogodio i večeras, liberalna opozicija imaće priliku da sa vlasti svrgne konzervativce i nacionaliste.

Izbori u Poljskoj neće uticati samo na unutrašnju političku situaciju, iako se mogu očekivati "tektonski poremećaji", već će u velikoj meri odrediti i uticati na opštu evropsku poziciju i politiku u kontekstu rata u Ukrajini, sukoba na Bliskom istoku i jačanje radikalne desnice u Evropi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.