OPERIŠU UZ SVETLO MOBILNOG, NEMA ANESTEZIJE, A DECA... Potresni snimak iz bolnice u Gazi, lekari na izmaku snaga (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2023, 19:51

OPERIŠU UZ SVETLO MOBILNOG, NEMA ANESTEZIJE, A DECA... Potresni snimak iz bolnice u Gazi, lekari na izmaku snaga (VIDEO)

Od napada Hamasa na Izrael na sever Gaze ne dolaze nafta i druga goriva, zbog čega su bolnički generatori izvan pogona.

Trećina bolnica u Gazi više ne funkcioniše, objavio je britanski Guardian. Bez struje, goriva za generatore, lekova i medicinskih potrepština, ostali rade pod artiljerijskom vatrom i pokušavaju da zbrinu veliki broj ranjenih.

Više od 20 bolnica u severnom i središnjem delu Gaze dobilo je naređenje od izraelskih vlasti da se evakuišu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Na njih otpada većina zdravstvenih ustanova koje brinu o 1,4 miliona stanovnika Gaze. Lekari kažu da je evakuaciju nemoguće sprovesti.

Lekari operišu uz svetlo mobilnih telefona, anestetika ponestaje, u nekim slučajevima umesto antiseptika koriste sirće, alarmiraju humanitarne organizacije o katastrofalnim uslovima u kojima su prisiljeni da rade. Video objavljen u utorak prikazuje indonezijsku bolnicu u severnom delu Gaze u potpunom mraku gde kao jedine svetiljke služe mobilni telefoni.

🇵🇸🏥 FORCED TO OPERATE WITH PHONE LIGHTS in vid above as Palestinian doctors made to work in MEDIEVAL conditions after Israel’s siege on Gaza Strip means no fuel to power hospitals and NO ANESTHETIC for some operations as basic supplies dwindle in besieged exclave.@VishnuFNO pic.twitter.com/Nq3iIiyqV6

— Pritam (@Pritam) October 23, 2023

Bolnice su pred kolapsom jer im ponestaje vode i goriva, prenosi Guardian. Uz brojne žrtve bombardovanja, u bolnice su se sklonili i civili koji traže zaklon pred izraelskim raketama. Reč je o desetinama hiljada civila čiji dolazak otežava medicinskom osoblju brigu o ranjenima.

- Nemamo goriva za pokretanje rezervnih generatora, a prvo su pogođene operacijske sobe, jedinice intenzivne nege i hitne službe - kaže dr. Medhat Abas iz Ministarstva zdravlja Gaze. Osoblje je iscrpljeno, medicinske opreme nedostaje. U jednom danu sada potroše ono što bi pre koristili mesec dana.

- Neke pacijente operišemo na bolničkim hodnicima, uz svetlo mobilnog, neke bez anestezije - kaže dr. Abas. Rekao je da su pacijenti iz bolnice sagrađene sredstvima indonezijske vlade prebačeni u već pretrpanu bolnicu al-Shifa, punu civila koji su onde potražili zaklon.

- Shifa više nije bolnica. Posvuda ljudi leže na podu na dušecima ili kartonu. Samo je ulaz za vozila Hitne pomoći ostavljen slobodan - ispričala je jedna medicinska sestra.

Sva su odeljenja puni, a deca trče uokolo. Medicinske sestre su iscrpljene, neke rade 24 sata. Ne možemo da otpustimo pacijente jer se boje ponovnog bombardovanja, ispričala je. SZO je u utorak objavio da je bolnica Shifa popunjena "150 posto".

Ograničene količine medicinskih potrepština uspele su da uđu u Gazu poslednjih dana preko graničnih prelaza s Egiptom, ali Izrael odbija da dopusti da se podele na severu, gde je većina bolnica, s obzirom na to da insistiraju na evakuaciji severnog dela Gaze uoči planirane kopnene ofanzive.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.