OPERACIJA PROLEĆE POBEDE VELIKI UDARAC ZA SAUDIJCE: Huti pre kraja godine ulaze u Marib kao oslobodioci (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021, 20:28

OPERACIJA "PROLEĆE POBEDE" VELIKI UDARAC ZA SAUDIJCE: Huti pre kraja godine ulaze u Marib kao oslobodioci (VIDEO)

Nižu pobedu za pobedom

Huti su podelili snimke borbi i detalje iz svoje najnovije operacije protiv snaga koje podržava Saudijska Arabija u centralnim jemenskim provincijama Šabva i Marib.

Tokom operacije pod kodnim nazivom "Proleće pobede", Huti su zauzeli 3.200 kvadratnih kilometara teritorije, uključujući okruge Usajlan, Bajhan i Ain uŠabvahu, kao i okruge Harib i Abdijah u Maribu. Borci su takođe zauzeli nekoliko oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u okruzima Al-Džuba i planinu Murad u Maribu.

Na konferenciji za novinare, brigadni general Jahja Sari, portparol Huta, rekao je da je tokom operacije ubijeno 550 boraca koje podržava Saudijska Arabija, 1.200 je ranjeno, a 90 drugih je zarobljeno.

Prema navodima generala, neki od poginulih boraca bili su pripadnici ćelija Al-Kaide i ISIS-a u Šabvahu i Maribu, koji su dobijali podršku od koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Ratni avioni koalicije predvođeni Saudijskom Arabijom izveli su više od 705 vazdušnih napada na Šabvah i Marib kako bi zaustavili Hute. Međutim, vazdušni napadi nisu bili efikasni. Tokom operacije velikih razmera, Huti su uništili i 160 vojnih vozila i 180 komada oružja snaga koje podržava Saudijska Arabija.

Snage protivvazdušne odbrane Huta izvele su 296 napada i uspele da obore četiri drona koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, dva Boeing Insitu ScanEagle 2, CASC Rainbow i CAIG Wing Loong.

Raketne snage su izvele 95 napada na snage koje podržava Saudijska Arabija u Jemenu i 35 napada na Saudijsku Arabiju. Sa svoje strane, dronovi su izveli 161 napad na saudijske ciljeve u Jemenu i 117 napada na Kraljevinu.

Operacija "Proleće pobede" bila je veliki udarac za koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i njene jemenske saveznike, koji već više od sedam meseci pokušavaju da zaustave napredovanje Huta u Maribu, ali bezuspešno.

Huti žele da zauzmu grad Marib i obližnja naftna polja. To bi moglo da se desi pre kraja ove godine. Huti su već na zapadnoj periferiji grada.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.