OPERACIJA MORSKI LAV Nacisti su imali velike planove, ali ih je HITLER sam sabotirao zato što se UPLAŠIO PROTIVNIKA

Izvor: Blic, 27.Feb.2018, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPERACIJA "MORSKI LAV" Nacisti su imali velike planove, ali ih je HITLER sam sabotirao zato što se UPLAŠIO PROTIVNIKA

Već u prvoj godini Drugog svetskog rata evropske države koje su bile protiv Nemačke polako su padale "pod nacističku čizmu", a na red je došla Velika Britanija. Nacistički vođa Adolf Hitler imao je velike planove - hteo je da kontroliše Lamanš i da napadne Veliku Britaniju i iz vazduha, ali i na moru.

Operacija "morski lav" bila je naziv za invaziju na Ujedinjeno kraljevstvo, za koju su brojni nacistički oficiri imali plan kako treba da bude izvedena.

Admiral >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Erih Rider smatrao je da Britaniju treba blokirati, kako bi se oštetila, pa čak i obogaljila njena ekonomija. Drugi oficiri su želeli invaziju preko mora što bi značilo da se na istočnu obalu iskrca oko 100.000 nemačkih vojnika.

Iako su imali brojne planove kako je najbolje izvesti napad, ništa nije bilo sigurno dok Hitler ne aminuje da će ga uopšte i biti. Njegova odluka je bila krucijalna. Bez njegove podrške, nema ni napada.

Hitleru je invazija na Ujedinjeno Kraljevstvo bila poslednja stvar o kojoj je razmišljao. Naime, pre je bio zainteresovan da sklopi primirje sa Britanijom, a na izvaziju je gledao kao na poslednju opciju. Sa velikim divljenjem gledao je na "britansku imperiju i na sve što je ta civilizacija donela svetu".

Međutim, kada su Britanci odbili primirje, krajem juna 1940. godine, Hitler je dao "zeleno svetlo" i operacija je mogla da krene.

Oficiri su mu ipak saopštili da je nerealno da operacija bude izvedena već 16. avgusta, te ju je on pomerio za mesec dana nakon toga - 16. septembar.

Opreracijom "morski lav" Nemci su očekivali da dobiju kontrolu na Lamanšom, a to im je delovalo kao izvodljivo. Trebalo je da "očiste" Lamanš od engleskih mina, a onda postave i svoje.

Nemci su imali nekoliko prednosti kada je reč o invaziji na Britaniju. Naime, nemačka avijacija Luftvafe bila je veoma iskusna u borbi, dok je britanska vojna tehnologija bila kompromitovana nakon evakuacije sa Dankirka.

I avijacija i kopnena vojska Britanije izgledale su veoma slabo, a jedina svetla tačka je bila kraljevska mornarica.

Nacisti su bili u prednosti, jer su u tom periodu osvojili Belgiju, Holandiju i Francusku. Nakon što je pala Francuska, Britanija je bila jedna država Evrope koja nije pala "pod nacističku čizmu".

Pošto su znali da je moguć napad s mora, Britanci su namestili svoje trupe u defanzivu. Pošto nisu uspeli da odnesu prevagu u vazduhu, Nemaci su akciju "morski lav" stalno pomerali.

Hitler je na kraju odlučio da se do daljeg odloži ova akcija, jer je britanska kraljevska mornarica bila isuviše jaka. Na kraju su Nemci izgubi bitku za Britaniju, te se invazija nikada nije ni ostvarila, jer je godinu dana nakon toga zaratio sa dva velika neprijatelja - Rusijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.