OPERACIJA ,,DŽORDŽ”

Izvor: Kurir, 20.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPERACIJA ,,DŽORDŽ”

Đunić i Vlahović rade na tajnom projektu koji bi trebalo da im donese milione evra na osnovu preprodaje zemljišta PIK “Zemun”

BEOGRAD - Aleksandar Vlahović i Danko Đunić, vlasnici kompanije “Eki investments”, rade na tajnom projektu pod nazivom “Džordž”, kojim planiraju da inkasiraju milione evra, saznaje Kurir.

Naime, 2006. godine firma “Euromal” iz Lihtenštajna kupila je 35 hektara zemljišta uz autoput Beograd-Zagreb, i to za oko 17,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << evra. Sada se traže kupci projekta “Džordž”, koji bi trebalo da keširaju pet puta više novca, tj. oko 70 miliona evra.

Oni su to zemljište kupili od Đorđa Božića, vlasnika silosa u Jakovu koji je nedavno uhapšen zajedno s rukovodstvom PIK “Zemun” na čelu s Lazarom Ružičićem, predsednikom Upravnog odbora, i sudskim veštacima. Policijska istraga utvrdila je da je zemljište koje su kupili Vlahović i Đunić još 2002. godine na sumnjiv način otkupio Božić, i to za samo 36 miliona dinara.

Kako tada nije bio razdvojen procenat državne i društvene svojine PIK “Zemun”, Božić nije mogao da se uknjiži kao nosilac prava na korišćenje, a sklopljeni ugovor nije mogao postati validan. Međutim, kako je krajem 2003. godine u PIK “Zemun” izvršeno razgraničenje imovine, ugovor s Božićem u toku 2004. godine zavodi se kao da je tada sklopljen. Na osnovu tog ugovora Božić knjiži zemljište i dve godine kasnije prodaje ga “Euromalu”.

- U optužnici upravo i stoji da su osumnjičeni rukovodioci PIK “Zemun” oštetili firmu za 70 miliona evra, u korist trećeg lica. Da li to ima veze s ovim dvojcem, vreme će pokazati - kaže izvor Kurira.

Kako je još ranije saopštila policija, od 2002. do 2006. godine, na osnovu falsifikovanih odluka i bez saglasnosti državnih organa, protivpravno je prodato oko 300 hektara zemljišta koje je bilo vlasništvo preduzeća PIK “Zemun”.

U vreme zaključenja ovog broja Kurira Đunić još nije bio odgovorio na novinarska pitanja koja su mu poslata elektronskom poštom, a podsećamo da je Vlahović još ranije izjavio za Kurir da to nije njegov projekat i da zovemo Đunića.

Izvor blizak ovoj dvojici biznismena rekao nam je da su zemljište kupili sa svim potrebnim papirima i da nisu ulazili u to šta se s njim pre dešavalo. Kako je on rekao, tada je bilo dobro plaćeno, 500.000 evra po hektaru, ali nisu dali gotov novac, jer su ga kupili pomoću kredita i fondova.

Takođe, on je negirao da se zemljište prodaje, već da se samo pregovara s investitorima o zajedničkom projektu.[ antrfile ]

RUŽIČIĆ IZMANIPULISAN

Advokat prvoosumnjičenog Lazara Ružičića Slavica Grahovac smatra da je njen klijent izmanipulisan i zloupotrebljen.

- On je uplašen i iznenađen zbog situacije u kojoj se našao, posebno zato što je u to vreme imao velikih problema u privatnom životu. Ružičić smatra da ne snosi nikakvu odgovornost za bilo šta što mu se desilo i očekuje da će vrlo brzo biti na slobodi - rekla je Slavica Grahovac za Kurir.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.