OPASNI SNOVI ALJBINA KURTIJA: Pali dva nova žarišta u Srbiji, a najgore je to što u sprovođenju svog pokvarenog plana nije usamljen

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2023, 21:37

OPASNI SNOVI ALJBINA KURTIJA: Pali dva nova žarišta u Srbiji, a najgore je to što u sprovođenju svog pokvarenog plana nije usamljen

Aljbin Kurti ne prestaje sa sramnim porovkacijama.

U trenutku kada Beograd i ceo Zapad očekuju od premijera Kosova Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpske opštine, predsednik kosovske vlade sastao se u subotu sa predstavnicima albanske i bošnjačke zajednice u Preševskoj dolini i Sandžaku Šaipom Kamberijem i Sulejmanom Ugljaninom. Ponovio je da se zalaže za princip reciprociteta, a analitičari ocenjuju da mu to neće pomoći da izbegne osnivanje ZSO.

Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lidera Stranke demokratske alternative Ugljanina sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Enis Imamović i Selma Kučević, kao i poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Partije demokratskog delovanja Šaip Kamberi koji je, takođe, narodni predstavnik u republičkom parlamentu Srbije.

Kako su rekli, informisali su Kurtija o zabrinutostima i problemima sa kojima se suočavaju. S druge strane, premijer Kosova ih je obavestio o "elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije".

- Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, pošto je Fridom Haus svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve - pokušao je ponovo da provocira Kurti.

Odgovor mu je ubrzo stigao iz Beograda. Potpredsednica parlamenta Sandra Božić poručila je Ugljaninu i Kamberiju da pre nego što odu sledeći put odu u Prištinu "da daju raport", upamte da su ih "izabrali pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji da štite njihove interese u Narodnoj skupštini Srbije".

- Kao i svaki dobar i veran pas, tako je i ova ekipa otišla da vrati kosku svom gazdi u Prištinu. Začudilo bi me da su osudili pokušaj ubistva dva mladića srpske nacionalnosti uoči Božića ili sve učestalije napade na Srbe zasnovane na nacionalnoj osnovi. S druge strane, dok nacionalne manjine u Srbiji uživaju najšira prava, uz značajno predstavljanje kako u Vladi, tako i u Skupštini i pravosuđu jedino pravo koje Srbi svuda imaju jeste pravo na metak i nož, kako ih posebno tretiraju na KiM ovih dana - poručila je Božić.

Potpresednica parlamenta Srbije je dodala da bi oni "očigledno želeli takve scene da vide i na drugim mestima".

- Mislim da su se malo zaigrali i da sanjaju opasne snove, čije ostvarenje nikad neće dočekati dok je Aleksandra Vučića za šta su dobili čvrsta uverenja od njega lično - izjavila je Božić.

I analitičari primećuju da je vreme sastanka Kurtija sa Kamberijem i Ugljaninom simptomatično.

Predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da se Kurti sastao sa Kamberijem i Ugljaninom zato što se "bliži početak razgovora o evropskom planu za rešenje kosovskog pitanja".

- Kurti je de fakto pristao i na formiranje Zajednice srpskih opština i na evropski plan bez obzira na to što govori o šest uslova za osnivanje ZSO. Naravno da je ponovo pominjao princip reciprociteta i pokušao da kroz to najavi tu temu. Malo je kontradiktorno da Ugljanin i Bošnjaci dobijaju podršku od države koju nije priznala ni njihova matična država BiH - primećuje Janjić.

Sagovornik se čudi zbog čega tema sastanka nije bio položaj Bošnjaka na Kosovu.

- Na Kosovu postoji jedna opština gde bi Bošnjaci bili većina, ali Kurti ne priznaje etničku razmrvljenost Kosova na enklave. S druge strane, EU nije priznala Kosovo kao novu nacionalnu državu nego kao demokratsku državu. A tu je ključno pitanje: položaj srpske manjine i status Srba koji su nova manjina kao što su u Hrvatskoj ili BiH - objašnjava Janjić za Blic.

S druge strane, istraživač pri Centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković smatra da za sastanak nije, pre svega, odgovoran Kurti.

- Mislim da je to pre svega potez Ugljanina koji na taj način želi da skrene političku pažnju. I ranije je išao na Kosovo kako bi privukao pažnju. Naravno, taj potez u ovom trenutku odgovara i Kurtiju ako se uzme u obzir da je izašao u javnost sa šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština - ocenjuje Novaković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.